HDK Kadıköy Meclisi ve HDP Kadıköy İlçe Örgütü'nün Ermeni Soykırımı'nın 100. yılı dolayısıyla düzenlediği yürüyüşe polis saldırdı. Saldırıda yedi kişi coplarla darp edilerek gözaltına alındı. Saldırının ardından dağılmayan HDK ve HDP üyeleri, Surp Takavor Kilise Meydanı'na yürüdü ve açıklama yaptı.

Altıyol Boğa Heykeli'nde toplanan kitle önce Bahariye Caddesi'nden Mehmet Ayvalıtaş Meydanı'na yürümek istedi. Ancak kitlenin önü polis tarafından kesildi. Pankart ve dövizlerin kaldırılmasını isteyen polise kitle sloganlarla karşılık verdi. Pankartları kapatarak, slogan ve teşhir konuşmaları yaparak yürüyen kitlenin önü ikinci kez barikatla kesildi. Yapılan görüşme sonrasında yürüyüşünü sürdüren HDK ve HDP'liler, Mehmet Ayvalıtaş Meydanı'nı geçtikten sonra pankartlarını ve dövizlerini açtı. Polis hiçbir uyarı yapmadan kitleye saldırdı. Polis, "Bu acı hepimizin. Ermeni Soykırımı'nın 100. yılında yüzleşiyoruz" yazılı pankarta el koydu.

Coplarla çok sert bir şekilde saldıran polis, onlarca kişiyi gözaltına almaya çalıştı. Yedi kişinin gözaltına alındığı eylemde, kitle müdahaleleri daha fazla gözaltıyı engelledi. Ahmet Ayva, Tuna Yenigün, Sermet Kılınç, Ali Düzgün, Hasan Karadirek, soyadı öğrenilemeyen İlkay ile ismi öğrenilemeyen bir kişi gözaltına alındı.

Kitle kararlı duruşuna devam etti ve açıklamanın yapılacağı Surp Takavor Kilise Meydanı'na geldi.

Sloganlarla polis saldırısının protesto edildiği eylemde, "İç Güvenlik Paketi'nin polise verdiği yetkinin Kadıköy'de yaşanan saldırıyla gözler önüne serildi" denildi. Kitle, "Seni başkan yaptırmayacağız" sloganını attı.

Basın açıklamasına 24 Nisan 2011 tarihinde askerde nefret cinayeti ile katledilen Sevag Balıkçı'nın annesi Ani Balıkçı ile babası Garabed Balıkçı ile HDP Milletvekili Adayı Musa Piroğlu da katıldı. Burada açıklama yapan Ani Balıkçı, soykırım ve inkârın devam ettiğini ve devlet politikası haline geldiğini söyledi. Ermeni halkının hâlâ zulme ve ayrımcılığa uğradığını kaydeden Ani Balıkçı, bunun son örneğinin ise oğullarının zorunlu askerlik yaptığı sırada öldürülmesi olduğunu hatırlattı.

Ani Balıkçı'nın ardından HDK ve HDP adına basın açıklaması okundu.

HDK Kadıköy İlçe Örgütü ve HDK Kadıköy İlçe Meclisi yönetici ve üyeleri, açıklamanın ardından gözaltına alınan 7 kişinin serbest bırakılması için Rıhtım Polis Karakolu önüne geçti. (ETHA)