Bir grup arkadaşıyla 6 Kasım'da Kobani'ye geçmek isterken askerler tarafından vurularak öldürülen Kadriye (Kader) Ortakaya'nın ailesi adına avukat Sevda Çelik Özbingöl, Suruç Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Otopsinin yeniden yapılmasını isteyen aile, deliller karartılmadan failinin bir an önce bulunup cezalandırılması istendi.

Özbingöl'e HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, HDP PM Üyesi Abdurrahman Doğar, DBP Urfa İl Eşbaşkanı Celalettin Erkmen, DBP İlçe Başkanı İsmail Kaplan ve DTK İcra Kurulu Üyesi Feleknas Uca da eşlik etti.

Suç duyurusu dilekçesinde, Ortakaya'nın tampon bölgede vurulduğu belirtildi, "Hiçbir uyarı yapılmamış, doğrudan sadece sınırı geçen bu kişilere hedef gözeterek ateş edilmiş, gaz atılmış ve bu çok yakın mesafe ateşler ile Kader Ortakaya'nın ölümüne açıkça ve kasıtlı olarak sebep olunmuştur. Konu olayda açıkça bir cinayet işlenmiştir. Jandarma tarafından yapılan bu saldırıda 'akrep' olarak adlandırılan zırhlı aracın açıkça sınırı geçen grubun yanına gittiği ve bu kişilerin üzerine ateş edilip gaz atıldığı da görülmektedir. Jandarma tarafından da olayın ve müdahalenin görüntüleri mevcuttur" denildi.

Olayın derhal aydınlatılmasını isteyen Avukat Özbingöl, "Ceset üzerinde yapılmaya çalışılan ve suç delillerini gizlemeye yönelik müdahale de ayrıntılı inceleme ve ceset üzerinde yeniden yapılacak otopsi ile veya yapılacak yeni bir adli tıp incelemesi ile açıklık kazanacaktır" dedi.

Suç duyurusunun ardından kısa bir açıklama yapan Özbingöl, geniş kapsamlı soruşturma açılmasını, tanıkların dinlenmesini ve delillerin karartılmadan ivedilikle soruşturmanın yürütülmesini talep etti.

Özbingöl, olayın Türkiye kamuoyunu derinden etkilediğini ve konunun derhal açıklığa kavuşturulması gerektiğini vurgulayarak, olayın fail ya da faillerinin tespit edilerek, haklarında kamu davasının açılmasını ve cezalandırılmasını istedi. (ETHA)