Ak Parti yanlısı medyada dokunulmazlıklar kaldırılınca yurtdışına kaçtığı haberleri yapılan Şırnak HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız İngiltere parlamentosunda Cizre’de yaşanan vahşeti fotoğraflarla anlattı.

Sarıyıldız'ın kaçtığı yönündeki haberlere sert tepki gösteren HDP, vekillerinin Cizre'de yaşananları Dünya gündemine taşımak amacıyla temaslarda bulunmak için görevlendirildiğini, Sarıyıldız hakkındaki “silah taşıma” iddialarının ilgili fezlekelerde yer almadığının defalarca kamuoyu ile belgeler eşliğinde paylaşıldığını açıklamıştı.

“ÖLEN 259 KİŞİDEN 80’DEN FAZLASININ KİMLİK TESPİTLERİ YAPILAMADI”

Londra merkezli düşünce kuruluşu “Centre for Kurdish Progress” tarafından düzenlenen ‘Kürt sorununda müzakerelerden çatışma sürecine’ başlıklı toplantı Şırnak HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın katılımı ile gerçekleştirildi.

İngiliz Parlamentosu’nda yapılan ve Glasgow East milletvekili Natalie McGarry’nin ev sahipliğini üstlendiği toplantıda konuşan Sarıyıldız, 79 gün boyunca sokağa çıkma yasağının uygulandığı Cizre’de gerçek anlamıyla bir katliam gerçekleştirildiğini öne sürdü.



Canlı tanığı olduğu Cizre’deki çatışma sürecine yönelik değerlendirmelerini fotoğraflarla aktaran HDP Milletvekili, geçen yıl Eylül ayında başlayan ve aylarca süren sokağa çıkma yasağının uygulandığı Cizre’de, 259 kişinin öldüğünü, 80’den fazla cenazenin kimlik tespitleri yapılamadığı için kimsesizler mezarlığına gömüldüklerini söyledi. Çatışmaların şiddetlendiği dönemde başta Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi olmak üzere uluslararası çevrelere Türkiye’ye inceleme ve gözlemci heyetleri gönderilmesi çağrısında bulunduğunu hatırlatan Sarılyıldız sözlerini şöyle sürdürdü:

“BODRUMLARDA KUŞATILAN ONLARCA GENCİN KÜLLERİ VE KEMİK PARÇALARI KALDI”

“Sadece Türkiye değil Dünya da bu katliama sessiz kaldı. Cizre’de sadece insanlar değil, sokaklardaki tavuk ve kediler dahi yok edildi. Evler yıkıldı, dükkanlar alt üst edildi. Cizre’de zarar görmemiş neredeyse bir tek ev dahi bırakılmadı. Bodrumlarda kuşatılan onlarca gencin yok edilip yakılmış bedenlerinden geriye külleri ve kemik parçaları kaldı. Sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından insan hakları dernekleri temsilcileri ile birlikte incelemeler yaptığımız bodrumlarda gördüklerimiz büyük bir katliamın yaşandığını gösteriyordu. Adli Tıp uzmanı Şebnem Korur Fincancı yerdeki bir kemik parçasının en fazla 8-10 yaşında bir çocuğa ait olduğunu söyledi. Öldürülen 10’dan fazla çocuk da devlet tarafından terörist sayıldı. Kimler tarafından öldürüldükleri araştırılmadı bile.

Çatışmaların ilk başladığı günlerde öldürülen 3 aylık Miray bebek ve 80 yaşındaki dedesi sadece kamuoyuna yansıyan birkaç olaydan birisi oldu. İki bodrumda günlerce kuşatılan ve yakılarak, bombalanarak öldürülen 95 dolayında kişinin cenazeleri birkaç torbaya sığdırılarak morglara teslim edildi. Sadece belediyeye ait ambulansların hastanelere kaldırdığı cenaze sayısı 150 oldu. Katliamın gerçek faturası hala bilinmiyor.

Bodrum enkazlarını cenazelerle birlikte iş makineleri ile Dicle nehrinin kıyısına döktüler. Küçük yaştaki çocukların bulduğu ve telefonumla resimlediğim kemik parçaları olayın vahametinin çok daha büyük olduğunu gösteriyor. Savcıya araştırılması için başvuruda bulunduk; ‘polisler bakmış, onlar hayvan kemikleri’ dediler.”



“KÜRT HALKININ ÖFKESİ ARTIYOR”

Konuşmasında Kürtlerin siyasi temsilcilerine yönelik bir linç hareketine de girişildiğini söyleyen Faysal Sarılyıldız, AK Parti hükümeti ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın politikalarının ülkeyi Suriyeleşmeye doğru sürüklediğini ileri sürdü. Halklar arasındaki kardeşlik bağlarının giderek zayıflatıldığını savunan Sarıyıldız, “Kürt halkının öfkesi artıyor. Dünya bu katliamcı zihniyete sessiz kalmayı sürdürürse daha büyük acılar ortaya çıkar” dedi.

2009 yılında girdiği cezaevindeyken 2011 seçimlerinde milletvekili seçilen ve 2014 yılında tahliye edilen 41 yaşındaki milletvekili, İngiltere ziyareti kapsamında aralarında İşçi Partisi ve SNP’li milletvekillerinin bulunduğu çok sayıda politikacı ile de bir dizi görüşmelerde bulundu. (Demokrat Haber)