IŞİD’in Kobani’yi işgal girişimlerine karşı 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde gerçekleştirilen Kobani'ye destek eylemleri sırasında İzmir’de başından kurşunla vurulup, linç edilerek katledilen Ekrem Kaçeroğlu’nun duruşmasına İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün devam edildi.

Kaçeroğlu’nun avukatları ve yakınları duruşma bitmeden mahkeme salonunu terk ederken, davanın mankurta döndüğünü (*) söyleyen HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, “Bu davadan artık adalet beklemiyoruz” diyerek, mankurtun yerini gerçek bir yargıca bırakana kadar davanın peşini bırakmayacaklarını söyledi.

HDP Milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Müslüm Doğan ve HDP milletvekili adayları İbrahim Akın, Semra Uzunok, Ülkü Yalçınkaya, Eylem Yıldız, Gülistan Koçyiğit, Hamdi Öztürk, Ahmet Önerge ile HDP İl Eş Başkanı Cavit Uğur’un yanı sıra baba, Bedrettin Kaçeroğlu ile Kaçeroğlu’nun eşi Dilşah Kaçeroğlu’nun da izleyiciler arasında bulunduğu duruşmadan önce Adliye önünde HDP İzmir İl Örgütü tarafından bir basın açıklaması yapıldı. 

DURUŞMANIN SEYRİ

HDP milletvekili Adayı Av. Eylem Yıldız’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda isim duruşmada Ekrem Kaçeroğlu’nun vekili olarak yer alırken, avukatlar; yargılanan 4 sanıktan biri olan Kubilay Aktaş hakkındaki adli takip kararının kaldırılmasına tepkilerini dile getirdiler ve mahkeme heyetinin adil yargılama yapmayacağı görüşünü taşıdıklarını belirterek reddi hâkim talebinde bulundular.

Kaçeroğlu ailesinin avukatları sanık Kubilay Ateş’in yurt dışı kararının kaldırılmasıyla şahsın Kıbrıs’tan dönmeyeceğini savundular ve “Bu ülkede muhalifseniz hakkınızda hiç delil yoksa delil yaratılır ama resmi ideolojiden yana iseniz dosyanızda delil olsa bile kullanılmaz.” dediler. 

Kaçeroğlu ailesinin avukatları 8 nolu kameranın olay yerini dik bir açıdan gören ve yok edilen  1 saatlik görüntüsünü de talep ettiler.

Av. Eylem Yıldız mahkeme heyetine ‘beraat’ çağrısında bulundu. Kaçeroğlu ailesinin daha fazla acı çekmemeleri için mahkemenin beraat vermesini isteyen Yıldız “ Beraat kararı verin ki acılı Kaçeroğlu ailesi de Türkiye Cumhuriyeti’nde adalet yok desin” ifadesini kullandı. Yıldız oğlu öldürülmüş baba hakkında oğlunu yerden kaldırmaya uğraşırken polisi darp etti diye dava açılmasının kabul edilemez olduğunu da belirtti.

SALON TERK EDİLİYOR

Yıldız konuşmasına devamla sivil polis olduğunu söyleyen bir kişinin kayıt altına alınmadan mahkeme kâtibine bıraktığı olay yerini dik bir açıdan gören ve yok edilen 8 nolu kameranın görüntülerini talep etti ve “Kaydı uygunsuz bir şekilde alan mahkeme kâtibinin duruşmaya getirilmesini talep ediyorum” dedi. Hâkimin “Kâtibin tayini çıktı” demesi üzerine Kaçeroğlu ailesinin 10 yakın avukatı ve aile ile yakınları protesto ederek mahkeme salonunu terk ettiler.

Salonun terk edilmesinin ardından avukatlar ve aile yakınları görüşlerini dile getirdiler. Baba Kaçeroğlu, “Erdoğan Yasin Börü dediği kadar Kaçeroğlu deseydi davanın sanıkları bugün burada olurdu. Ben oğlumun cenazesini almak isterken suçlu oldum. İki polisin kafasını kırmışım. Şimdi de gördünüz hâkim sanıkları getirmiyor. Adam öldürme suçundan sanıkları tutuksuz olarak yargılanan başka bir dava var mı” diye sorarken, avukat Nezahat Paşa Bayraktar “Ekrem öleli bir yılı geçti. Davada bir arpa boyu yol alınmadı. Ara kararlardan sonra bu mahkemeden bir beklentimiz kalmadı. Adaleti sokaklarda arayacağız” dedi.

90’LARI ARATAN BİR MEKANİZMA İÇİNDEYİZ

HDP İl Başkanı Cavit Uğur ise duruşmaya girerken ülkenin Toros cumhuriyeti olacağını söylediğini belirterek “Ama görüyoruz ki hukukla adalet arasındaki bağ kopmuştur. Şu anda 90’larda değil, 90’ları aratan bir mekanizma içindeyiz” ifadesini kullandı.

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise Kaçeroğlu davasından adalet beklemediklerine vurgu yaptı ve “Bu yargılama mankurta dönüştü. Mankurtun yerini hakiki bir yargıca dönüşene kadar bu davanın takipçiyiz” dedi. Kürkçü davanın her aşamasını takip edeceklerini, hukuksuzlukları izleyeceklerini de belirtti.

Ekrem Kaçeroğlu davası 12 Ocak 2016 tarihine ertelenirken, duruşmanın dikkat çeken anlarından birisi de izleyiciler arasında Terörle Mücadele Şubesi’nden bir kişinin olduğu söylenerek deşifre edilmesiydi.

NE OLMUŞTU?

İzmir'de 7 Ekim 2014'te Kobanê'ye yönelik IŞİD saldırılarını protesto etmek için halk birçok noktada eylemler düzenlemişti. Eylemler kapsamın da Bornova'nın Doğanlar Mahallesi'nde de sokağa çıkan halka, mahallede yaşayan ırkçı bir grup polis denetiminde saldırmış, eylemlere katılan Ekrem Kaceroğlu (38), açılan ateş sonucunda ağır yaralanmış, vurulduğu yerde yaralı yatarken de polisin gözleri önünde linç edilmişti. Akrabalarının yardımıyla Ege Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırılan Kaceroğlu, 10 Ekim'de hayatını kaybetmişti.

Öte yandan Kaceroğlu'nun babası Bedrettin Kaceroğlu hakkında, oğlunu kurtarmak istediği sırada iki sivil polise taşla vurduğu iddiasıyla "Kamu görevlisini silahla yaralama" suçundan dava açıldı. Baba Kaceroğlu'nun elindeki taşı "Silah" sayan ve polise yönelik eylemi için 6 ila 18 ay hapis cezası isteyen savcılık, eylemin iki polise karşı gerçekleşmesi nedeniyle 1 yıldan 3 yıla kadar hapis talep etti. (Demokrat Haber)

(*) Mankurta Dönmek: Bellek yitimine uğramak, kendi değerlerine yabancılaşmak anlamında kullanılır.