Türkiye Cumhuriyeti'nin 26. Başbakanı Ahmet Davutoğlu, kurulan yeni kabineyi açıkladı. 62. Hükümette 4 yeni isim var.

4 yeni bakan neler yapmıştı?

Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde ona en yakın isimlerden biri olan ve Yeni Şafak gazetesindeki yazılarıyla tanınan Ankara milletvekili Yalçın Akdoğan yeni kabinede başbakan yardımcısı olarak görev alacak.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde yaptığı ‘yeniyetmeler’ eleştirilerini doğrudan üstüne alınarak karşılık veren ve katıldığı bir TV programında yaşını da söyleyerek, “yeniyetme değilim” demesi uzun süre konuşulan Yalçın Akdoğan, şimdi Arınç’la birlikte Başbakan yardımcısı. 

Partinin ‘Milli Görüş’ kökeni en eskilere dayanan kurmaylarından. 2008’de Saadet Partisi’nin genel başkanlığına seçilen Kurtulmuş, 2010’da Erbakan’la anlaşmazlığa düşerek partiden ayrılmış ve HAS Parti’nin kuruluşunda yer almıştı. Kurtulmuş, HAS Parti lideri olduğu dönemde Erdoğan hükümetine yönelik sert eleştirileriyle biliniyordu.

Kasım 2010’da kurulan HAS Parti’yi, iki yıldan kısa bir süre sonra feshetti ve Erdoğan’ın çağrısı üzerine 2012’de AK Parti’ye katıldı.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANI NURETTİN CANİKLİ 

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan Nurettin Canikli, 1997 yılının ocak ayında Refah-Yol hükümeti döneminde İstanbul Defterdarlığına atanmıştı. Hükümetin düşmesinin ardından görevden alınınca aynı yıl istifa etti. Yeni Şafak gazetesinde 5 yıl ekonomik konularda köşe yazarlığı yaptı. AK Parti Kurucu Üyesi oldu. 2002 yılındaki genel seçimlerde 22. Dönem Giresun Milletvekilli seçildi. 2007 ve 2011’de de Giresun Milletvekili seçilen Nurettin Canikli, partinin ‘3 dönem kuralı’na takılan isimlerden…

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANI VOLKAN BOZKIR 


Turgut Özal'ın hem başbakan hem de cumhurbaşkanı olduğu yıllarda Dışişleri Danışmanlığını ve özel kalem müdürlüğünü yapan Demirel’in de Köşk’te olduğu yıllarda özel kalem müdürü olan Volkan Bozkır, 2005-2009 yılları arasında Büyükelçi unvanıyla Avrupa Birliği nezdinde TC. Daimi Temsilciliğinde bulundu.

2009 yılında başladığı Avrupa Birliği Genel Sekreterliği görevinden Mart 2011'de istifa ederek, 2011 genel seçimlerinde AKP’den İstanbul milletvekili seçildi. Temmuz 2011'de Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanlığına, Nisan 2014'te de Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığına seçilmişti.

Bozkır'ın, Eurovision'u Conchita Wurst'un kazanmasının ardından attığı "Eurovision Şarkı Yarışması'nı kazanan Avusturyalıya baktıkça 'iyi ki bu yarışmaya artık katılmıyoruz' diyorum" transfobi tweeti tepki çekmişti.