ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün petrolü, Türkiye ve Lübnan üzerinden sattığını söyledi.

Kerry, Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD stratejisiyle ilgili düzenlenen oturumda konuştu. IŞİD'in herkes için bir tehdit oluşturduğuna vurgu yapan Kerry, "IŞİD yenilgiye uğratılmalı, nokta, son söz" dedi.

Senatörlerin, "Kaçak petrol IŞİD ordusunun hayat damarı haline gelmiş durumda. O nedenle biraz Türkiye'den bahsedin, ve IŞİD'i bitirme çabasından. Türkiye'nin bu yolu kapatması için ne yapmamız gerekiyor?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Türkiye'nin sahip olduğu hassasiyetleri tamamen anlıyoruz. Bu yüzden, dürüst olmam gerekirse, bunun hakkında herkesin önünde çok fazla konuşmak istemiyorum. Bu konuda gizli bir görüşmenin daha iyi olacağını düşünüyorum."

Kerry, kaçak petrol hangi sınırlardan geçiriliyor sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Petrol yasa dışı yollardan yurt dışına Suriye'yle sınırı olan ülkelerden çıkarılıyor, belli ki Türkiye veya Lübnan yoluyla."

'SAVAŞA HAYIR' PROTESTOSU

Oturama "Savaşa Hayır" yazılı tişörtler giyerek gelen Code Pink adlı sivil toplum kuruluşu üyeleri, Kerry'yi protesto etti.