Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve ABD'li mevkidaşı John Kerry, Çırağan Sarayı'nda bir görüşme gerçekleştirdi. 1.5 saat süren basına kapalı görüşmenin ardından iki bakan, ortak basın toplantısı düzenledi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile Suriye konusunu kapsamlı şekilde ele aldıklarını belirterek, ''En kısa sürede bir Suriye Dostları grubunun çekirdek toplantısı yapmanın gerektiği konusunda mutabık kaldık'' dedi.

'PKK'NİN SİLAH BIRAKMA ÇABASINI DESTEKLİYORUZ'

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Afganistan'da bir saldırı sonrası hayatını kaybeden ABD'li diplomatı hatırlattığı konuşmasında, Türkiye'deki 'çözüm süreci'ne ilişkin değerlendirmelerde de bulundu ve "Son barış süreci Türk halkının hayatını değiştirebilir. Biz Türk hükümetinin çabasına hayranız. PKK'nin silahları bırakma çabasını destekliyoruz. Cesaret ve kararlılık gerekli. Yıllardır süren kan gölü bitebilir'' şeklinde konuştu.

Kerry'nin konuşması sonrası Davutoğlu da Afganistan'da hayatını kaybeden ABD'li görevli için taziyede bulundu.

İSRAİL'İN ÖZÜR DİLEMESİ

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, İsrail'in Mavi Marmara baskını nedeniyle Türkiye'den özür dilemesi ve tazminat ödemeyi kabul etmesiyle ilgili, ''Türk hükümetine, zafer havası yaratmadığı için teşekkür ediyorum. Geçmişi geçmişte bırakmak gerekir. Özrün ardından yaşanacak süreci taraflar belirleyecek. İki ülke halkları açısından faydalı bir süreç başladı'' ifadesini kullandı.

Davutoğlu ise, Mavi Marmara acısının telafi edilmesinin tüm tarafların dikkatli olmasına bağlı olduğu söyledi.

Dışişleri Bakanı, tazminat görüşmelerinin yapılacağını ve ortada işlenen bir suçun değerlendirmesi olduğunu söyledi; sonraki sürecin ise tüm Filistin'de hayat şartlarını iyileştirmek olduğunu belirtti.