17 Nisan'da kabul edilen tartışmalı MİT yasası ile Türkiye'de tutuklu bulunan İŞİD militanlarının iadesine kapı açıldığı iddia edildi. Bu iddia, geçen 20 Mart'ta Niğde'de kimlik kontrolünde bir astsubayı ve bir polisi öldürüp 8 askeri de yaraladıktan sonra "Sevap işledim" diyen IŞİD militanı Çendrim Ramadani'yi akla getirdi.

Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nu basarak Türk diplomat ve özel harekat polislerini rehin alan IŞİD örgütünün, Niğde'de bir astsubay ile polisi öldüren IŞİD militanlarının iadesini istedikleri öne sürülüyor. Gazeteport'un haberine göre, 17 Nisan günü TBMM'de kabul edilen tartışmalı MİT yasası, Türkiye'de tutuklu olan IŞİD militanlarının iadesi ve bu konuda yapılacak 'takas'' için kapı açtı.

17 Nisan 2014 günü TBMM'de büyük tartışmaların ardından kabul edilen Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda yapılan bir değişiklik ile hükümete ''iade ve takas'' konusunda yetki tanındı. 6532 sayılı yasa ile bu konuda şu düzenleme getirilmişti:

''Türk vatandaşları hariç olmak üzere, tutuklu veya hükümlü bulunanlar, millî güvenliğin veya ülke menfaatlerinin gerektirdiği hâllerde Dışişleri Bakanı'nın talebi üzerine, Adalet Bakanı'nın teklifi ve Başbakan'ın onayı ile başka bir ülkeye iade edilebilir veya başka bir ülkede tutuklu ve hükümlü bulunanlar ile takas edilebilir.”

20 Mart günü Niğde Ulukışla yolunda bir takside bulunan ve kimlik kontrolü yapılmak istenen Çendrim Ramadani, Benjamin Xu ve Muhamed Zekjırı adlı IŞİD militanları, jandarmaya ateş açarak bir astsubay ile bir polisi öldürmüş, 8 askeri de yaralamıştı. Arnavut, Kosova, Makedon uyruklu olan ve yaralı ele geçirilen üç militan tutuklanmıştı.

Musul'daki Türk konsolosluğunu basan İŞİD'in eyleme son vermek ve rehineleri serbest bırakma karşılığında Türkiye'de tutuklu bulunan bu üç militanının iadesini istediği öne sürülüyor.

Saldırının faillerinden Ramadani mahkemede ifade vermeyi reddedip, “İfade vermem, hepiniz müşriksiniz. Jandarmayı öldürerek sevap işledim” demişti. (Taraf)