İzmir'de bulunan sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti örgütleri Sivas katliamını 21. yıl dönümünde kınamak için yaptıkları anmaya polis saldırdı. HDP İzmir İl Eş Başkanı Cavit Uğur'unda aralarında bulunduğu 17 kişi gözaltına alındı.

İzmir'de bulunan sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti örgütleri Sivas katliamını 21. yıl dönümünde kınamak için İzmir'in Basname Meydanında bir araya gelerek ve Konak meydanına yürümek istedi.

Meydanda toplanan binlerce kişi "Madımak yanıyor, dönen dönsün ben dönmem yolundan" pankartı açarak "Sivas'ı yakanlar AKP'yi kuranlar", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atarak yürüyüşe geçmek istedi.

Bu sırada meydana gelen çevik kuvvet, 4 TOMA ve akrepler yürüyüşe engel olmak istedi. Kısa süreli olarak eylem tertip komitesi ve polisler arasında gerçekleşen görüşmeler sonrasında, polis yürüyüşe engel olacağını belirtti.

Bunun ardından ise kitle meydanda oturma eylemi düzenledi. Yaklaşık yarım saat oturma eylemine devam eden kitle, polisin engeli karşısında pankartlarını açarak yürüyüşe başladı. 

Meydana çıkan tüm yolları ablukaya alan polisler tazyikli su gaz bombasıyla saldırıya başladı. Hiç bir uyarı yapmadan saldırıya başlayan polislere kitlede kendini korumak amacıyla taşlarla cevap verdi.

Kitlenin bir kısmı Fuarın içine girerken, diğer bir kısımda Lozan Meydanına doğru yürüdü. Fuarın içine önce tazyikli suyla saldıran polis ardından içeri girerek gözaltı işlemine başladı.

Diğer bir taraftan Lozan Meydanına yürüyen kitle ve polis arasında çatışma büyüyerek devam etti. Polisin burada yoğun gaz ve tazyikli suyla yurttaşlara yaptığı saldırı arttı.

Bu sırada bir yurttaşın kolunun kırılarak yaralandığı öğrenildi. Yoğun gazdan, çevreden geçen yurttaşlarda etkilenerek zor anlar yaşadı.

Olaylar sırasında meydanda bekleyen tertip komitesi üyeleri, HDP İzmir İl Eş Başkanı Cavit Uğur olmak üzere 17 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Emek Partisi İl Eş Başkanı Cebbar Demirci yerlerde sürüklenerek gözaltına alınmak istedi. Ancak bu duruma çevredeki yurttaşlar izin vermedi.

Gözaltı işlemi sırasında basının görüntü almasına izin vermeyen polisler, özellikle kadın gazetecilere "Bunları alalım çok çektiler", "Kızım" gibi cümlelerle taciz ettiler.

Bir polis amirlerinin HDP İzmir İl Eş Başkanını hedef gösteren yaklaşımları dikkat çekerken, gözaltı sırasında HDP'li Uğur aldığı darplarla hafif şekilde yaralandığı öğrenildi.

Gözaltına alınanların Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastenesine götürüldükleri öğrenildi. 

Öte yandan saldırı sonrasında çevik kuvvet ekiplerinin iftarlarını açması da dikkat çekti. Yemek yiyen çevik kuvvet ekiplerine çevreden geçen yurttaşlar, "İnsanları dövdünüz, öldürüyorsunuz, burada da rahat-rahat iftar açın. Böyle mi Allaha inanıyorsunuz" diyerek tepki gösterdi. (ANF)