İzmir Valiliği, basın açıklamalarını kısıtlayan ve ancak ‘sıkıyönetim’ dönemlerini hatırlattığı eleştirilerine neden olan genelgesinden bir gün sonra yeni bir açıklama daha yaptı.

İzmir Valiliği dün yayınladığı genelgeyle kamu kurumları, cezaevleri parti, dernek, oda temsilcilikleri önünde basın açıklaması yapılmasını yasakladı. Valilik kararında, basın açıklamalarında yürüyüş yapılması, ses düzeni ve platform kurulmasına da yasak getirdi. Kamuoyunda bu kararlar büyük yankı buldu, tartışma yarattı. Bazı kesimler de bu kararları, ‘sıkıyönetim’e benzetti.

Tepkiler üzerine İzmir Valiliği bugün bir yazılı açıklama yapıp tartışmalara açıklık getirmek istedi. Valilik açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:

“Basın açıklamaları; şiddet içermediği, başkalarının hakları ihlal edilmediği ve kamu düzeni bozulmadığı sürece toplumda yaşayan tüm bireylerin en demokratik ve en doğal haklarıdır. Bu haklar; Anayasamız ve kanunlar ile de teminat altına alınmıştır. Ancak, basın açıklamalarını düzenleyenlerin ve basın açıklamalarına katılanların olduğu kadar, toplumdaki tüm bireylerin haklarının korunması ve hayatın doğal ve günlük akışının sağlanması da yine teminat altına alınmıştır.

Bazı basın yayın organlarında; ‘Vali sıkıyönetim ilan etti’, ‘İzmir’de sıkıyönetim’, ‘İzmir’de her türlü gösteri yürüyüşü, basın açıklaması ve toplantı yasaklandı’ şeklinde gerçeği yansıtmayan, karalayıcı, yalan ve yönlendirici haberlere yer verildiği görülmektedir. Basın açıklamaları ile farklı türdeki tepkilerin ve taleplerin dile getirilmesinin zenginliğimiz olarak görüldüğü bu tür toplumsal etkinlikler dün olduğu gibi bugün de aynı kolaylık ve rahatlıkta düzenlenmektedir. İlimizdeki basın açıklamalarının düzenlenmesi adına dün ile bugün arasında değişen hiçbir şey olmamıştır ve bundan sonra da olmayacağı açıktır.

Eleştirilere konu olan ve Valiliğimizce yapılacak basın açıklamalarının rahatça yapılmasına açıklık getiren düzenlemedeki asıl amaç; toplumdaki tüm bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin korunması, basın açıklamalarının düzenlenmesi konusunda yeknesaklığın temin edilmesi, bu tür toplumsal etkinlikleri düzenlemenin daha da kolaylaştırılması ve hayatın doğal akışının devam ettirilmesidir. Basın açıklamalarının yasaklanması veya engellenmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Siz değerli halkımızın yapılan bu tür asılsız ve karalayıcı haberlere itibar etmemesi ve basın açıklaması hakkının bundan önce olduğu gibi bundan sonra da rahatça kullanılmasının önünde hiçbir engel ve yasak bulunmadığının bilinmesi hususu İzmir halkımıza ve kamuoyuna saygı ile duyurulur.” (Zete)