IŞİD  katliamından kaçan Suriyelilerin Türkiye’ye geldiği, AKP hükümetinin mezhepçi bir söylem ile Suriye’ye karşı savaş çığırtkanlığı yaptığı bugünlerde çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü, emek ve meslek örgütü ile CHP ve HDP İzmir milletvekilleri ve birçok muhtarın katılımıyla İzmir Barış Bloku oluşturuldu. Bloku değerlendiren HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, ülkenin barışa çok acilen ihtiyacı olduğu bir süreçte böyle bir kurumun yaratılma çabasını son derece önemsediğini belirtti.

7 Haziran seçimlerinin ardından geçici AKP hükümetinin gerilimli ve baskıcı politikalarını artırdığı ve savaş ortamını tırmandırdığı bir süreçte birçok ilde kurulan Barış Bloğunun İzmir ayağı da kuruldu. İzmir Mimarlar Odası’nda katılımcı kurum ve kuruluşlarının da hazır bulunduğu basın toplantısında Prof. Dr. Cem Terzi, Barış Bloğu Bildirgesi’ni okudu.

“İzmir Halkını Savaşa Dur Demeye Çağırıyoruz” çağrısıyla okunan bildirgede Cem Terzi, Ortadoğu’nun uzun süredir emperyalist çıkarlar doğrultusunda dayatılan politikaların eseri olan bir ateş çemberinin ortasında bulunduğunu ve bu savaş ortamının bilançosunun yüz binlerce insanın ölümü, yerinden yurdundan edilmesi, işkence görmesi ve tecavüze uğraması olduğunu ifade etti.

Bu çatışmaların ve yarattığı vahşetin doğrudan sonuçlarını yaşayan ülkelerden birinin de Türkiye olduğunun altını çizen Terzi, “Sınırlarımızın dışında süren savaş, etkileri ve sonuçları itibarıyla aynı zamanda bir iç sorunumuz haline gelmiştir. Sınırlarımızın hemen yanı başında IŞİD çetelerinin katliamlarına maruz kalan halklar, öz güçleriyle mücadele etmekte ancak bu mücadele AKP Hükümetinin savaş ortamını tırmandırma hırsının da hedefi olmaktadır. Bu ortam içinde bölgede, nereye yöneleceğini bilmediğimiz büyük bir askeri yığınak yapılması ve savaş çığırtkanlığının ırkçılık ve mezhepçilik üzerinden yükseltilmesi barış için bir araya gelme ihtiyacını acilleştirmiştir” dedi.

“ÇÖZÜM SÜRECİNİN VE BÖLGEDE BARIŞIN KALDIRILMASINA GÖZ YUMAMAYIZ”

AKP hükümetinin, Suriye’deki savaşa birinci dereceden müdahil olmak için şimdiye dek elinden geleni yaptığını ifade eden Terzi, muhtemel bir erken seçimde ülke içinde kışkırtıcı bir gerilim ortamı yaratmak adına AKP hükümetinin çözüm süreci ve bölgede barış imkânlarını ortadan kaldırmasına göz yummayacaklarını belirtti.

Terzi, “AKP iktidarının bölge siyasetine dair vahim hatalarının katkısıyla uzun bir süredir bölgenin kadim halklarını ve kültürlerini yıkıma uğratan, milyonlarca insanı yerinden yurdundan eden bu kirli savaşı sınırlarımız içine taşıyacak karanlık maceralara hazırlananlar karşısında, siyasi partiler, sendikalar, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları olarak “İzmir Barış Bloku”nu oluşturmuş bulunmaktayız” dedi.

“HEDEFİMİZ BARIŞI ÜLKE SINIRLARININ ÖTESİNE TAŞIMAK”

Girişimin temel hedefinin, savaşı ülke sınırları içine taşımayı göze alan kışkırtıcıların aksine, barışı ülke sınırlarının ötesine taşımak olduğunu aktaran Terzi, “Girişimimiz, ülke içinde barıştan yana geniş halk kitlelerini harekete geçirme, güney sınırımızın ötesinde ve uluslararası alanda örgütlenmiş sivil barış inisiyatifleriyle işbirliği yaparak bölgeyi bu ölüm çemberinden çıkartma çabası içinde olacaktır” diye konuştu. Terzi son olarak, barış içinde bir arada yaşamayı savunmak inancıyla tüm İzmirli yurttaşları ve İzmir’deki demokratik kamuoyunu barışı birlikte inşa etmek için İzmir Barış Bloğuna katılmaya ve aktif bir şekilde destek vermeye davet etti.

“BARIŞ BLOĞU DÖNEMSEL DEĞİL, SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMALI”

İzmir Barış Bloku’nun oluşumu ile ilgili değerlendirme yapan HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Barış Bloğunun alınmış önemli bir karar olduğunu ifade etti. Ülkenin barışa çok acilen ihtiyacı olduğu bir süreçte böyle bir kurumun yaratılma çabasını son derece önemsediğini fakat bu oluşumun altının doldurulması gerektiğinin altını çizen Doğan, “Türkiye halkları, inanışları bu konuda çok duyarlı bir durumdadır. Çünkü sistemin topyekûn bir savaş modeline karşı topyekûn bir barış, savaş karşıtlığı üzerinden barışı geliştirmek, halklar ve inançlar arasındaki kadim dostlukları geliştirmek, onu doğru bir zeminde oturtmak Barış Bloğunun görevi olmalıdır. Bu blok sadece dönemsel faaliyeti önüne hedef koymamalı, ülke barış kalıcı ve onurlu bir şekilde tesis edilene kadar bu görevini sürdürmelidir diye düşünüyorum” dedi.

“BARIŞ BLOĞUNUN ULUSLARARASI AYAĞI OLMALI”

Dünyada savaşların devam ettiğini ve Barış Bloğunun muhakkak uluslararası bir ayağının da olması gerektiğini ifade eden Doğan, “Çünkü artık dünya bu iletişim ve teknoloji çağının bu kadar ilerlemesi nedeniyle böyle bir ilişki tartışılmaz bir durumdadır. Bu anlamda uluslararası bir boyutu da olmalıdır. Çünkü halklar, inançlar, uluslar, ezilenler artık tüm dünya ezilenleri olarak değerlendiriliyor. Bu ayağın da geliştirilmesinin faydalı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

İzmir Barış Bloku katılımcıları ise şöyle:

Emek ve Meslek Örgütleri

DİSK (Devrimci İşi Sendikaları Konfederasyonu)

KESK (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu)

PEN İzmir Temsilciliği

TGS (Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Temsilciliği)

TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar ve Odaları Birliği)

TYS (Türkiye Yazarlar Sendikası İzmir Temsilciliği)

Siyasi Kurum ve Kuruluşlar

Devrimci Parti

DHF (Demokratik Halklar Federasyonu)

DİP (Devrimci İşçi Partisi)

DSİP (Devrimci Sosyalist İşçi Partisi)

EHP (Emekçi Hareket Partisi)

EMEP (Emek Partisi)

ESP (Ezilenlerin Sosyalist Partisi)

Halkevleri

HDK (Halkların Demokratik Kongresi)

HDP (Halkların Demokratik Partisi)

İDP (İşçi Demokrasisi Partisi)

Kaldıraç

Partizan

SYKP (Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi)

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi

Örgütler ve Platformlar

AKA DER

Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri

Anadolu Dernekleri Birliği

Amargi

Bağımsız Kadın İnisiyatifi

Baran Tursun Vakfı

Ortak Yaşam Kooperatifi

Çağdaş Hukukçular Derneği

Devrimci 78’liler Federasyonu

EGEÇEP

Halkların Köprüsü Derneği

İnsan Hakları Derneği

İzmir Dersimliler Derneği

İzmir LGBTİ İnisiyatifi

Kadın Yazarlar Derneği

Karşıyaka Halk Forumu

Kamera Sokak

BEKEV (Buca Evka 1 Kadın Kültür Evi Deneği)

ÖV DER

Özgürlükçü Hukukçular Derneği

Siyah Pembe Üçgen Derneği

Sosyalist Feminist Kolektifi

TAYD DER

Varto Kültür ve Dayanışma Derneği İzmir Şubesi

VİVA Göztepe

İzmir Milletvekilleri

Ertuğrul Kürkçü  HDP İzmir Milletvekili

Musa Çam  CHP İzmir Milletvekili

Müslüm Doğan  HDP İzmir Milletvekili

Tacettin Bayır  CHP İzmir Milletvekili

Zeynep Altıok  CHP İzmir Milletvekili

Muhtarlar

Hasan Aydemir  Onur Mahallesi Muhtarı

Habib Obay  Emek Mahallesi Muhtarı

Halil Vural  Doğançay Mahallesi Muhtarı

Kemal Aydın  Yamanlar Mahallesi Muhtarı

(Demokrat Haber)