İsviçre Demokratik Kitle Örgütleri ortak bir çağrıda bulunarak, “Ortadoğu halklarının geleceği açısından Rojava statüsü tanısın insanlık düşmanı DAIS’e açıktan destek veren Türkiye, Sudi Arabistan ve Katar’a diplomatik baskı uygulanarak bu ülkelerle ilişkiler sınırlandırılsın” talebinde bulundu.

İsviçre Tehdit Altında Bulunan Halklar Platformu sözcüsü Christian Wiedmer, Yeşiller Bern Kanton parlamenteri Hasim Sancar, İsviçre Demokratik Kürt Toplum Merkezleri adına Ömer Reşitoğlu’nun öncülüğünde İsviçre ve uluslararası kamuoyuna sunulmak üzere bir bildiri hazırlandı. Hazırlanan bu bildiriye etnik ve dini kökenleri farklı olan derneklerin yanı sıra İsviçre demokratik kitle örgütleri de imza vererek desteklerini sundular.

ANF'den Serkan Demirel'in haberine göre, toplam 17 organizasyon yöneticisinin imzasını taşıyan bildiride Ortadoğu’da yaşayan halkların Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından katliam tehlikesi altında olduğu ifade edilerek, başta İsviçre hükümeti olmak üzere uluslararası güçlerin IŞİD'e karşı aktif rol alması istendi.  IŞİD tehdidinden kaçan insanlara yardım edilmesi gerektiğinin önemine değinilen bildiride yine Ortadoğu’da teröre karşı mücadele verenlerin yanında olması gerektiği belirtildi.

Bildiride başta İsviçre olmak üzere uluslararası güçlerin Rojava'daki kanton sistemini yasal olarak kabul etmesi gerektiği vurgulandı.

BİLDİRİDE İMZASI OLAN KURULUŞLAR

Ortadoğu’da yaşananlara yönelik İsviçre Federal Hükümeti'ne, uluslararası güçlere ve Türkiye'ye seslenen bildiride imzası olan kuruluş ve imzacılar ise şöyle:

İsviçre Tehdit Altında Bulunan Halklar Platformu - Christoph Wiedmer

İsviçre Ermeni Dernekleri - Vahé Nigolian

İsviçre Göçmen Entegre Dernekleri - Verena Wicki

İsviçre Kadın Barış Girişimi - Lini Culetto

İsviçre Özgür Düşünce Derneği - Andreas Kyriacou

İsviçre İsçi sendikası (UNIA) - Rita Schiavi

İsviçre İnsan Hakları Derneği - Alex Sutter

İsviçre Adalet ve Barış Platformu - Wolfgang Bürgstein

İsviçre Kürt-Türk Kültür Derneği - Sadik Kolusari

İsviçre Barış Konseyi - Peter Weishaupt

İsviçre Transseksüeller Ağı - Henry Hohmann

Cenevre Zagros İnsan Hakları Merkezi - Simone Bischof Lusti

İsviçre Süryani Merkezleri - Hülya Gabriel

İsviçre Demokratik Kürt Toplum Merkezleri - Ömer Resitoglu

İsviçre Iran Kürdistani İnsan Hakları Derneği - Taimoor Aliass

Bethlehem Mission Immensee - Simone Bischof Lusti

Uluslararası Hristiyanlarla Dayanışma Platformu - John Eibner