CHP'de dün genel başkanlık seçiminin ardından bugün kulisleri hareketli. Parti Meclisi üyelikleri için kıyasıya bir mücadele var. En büyük rekabet ikinci adam konumundaki Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı için yaşanıyor. Bu koltuğa iki isim aday.

 

Halen bu görevi yürüten Nihat Matkap ve geçmişte bu görevde bulunmuş olan Adnan Keskin.

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 34. Olağan Kurultay'da belirlenecek PM üyelikleri için 100 kişilik anahtar liste yaptığını, ancak kararın örgütün olduğunu ifade etti.

 

Kurultay delegelerinin ve örgütün iradesine güvendiğini belirten Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

 

''Esas irade kurultayımızdan çıkacak iradedir. O nedenle, PM'ye aday olan bütün arkadaşlarımıza çok teşekkür ederek, ben yine örgüte, il başkanlarımıza, milletvekillerimize, kadın ve gençlik kollarımıza danışarak, onların görüşünü alarak 100 kişilik bir anahtar liste yaptım. Delege arkadaşlarımız bu 100 kişiden kimi PM'ye seçerse, o PM üyesi olacak ve ben o arkadaşlarımla çalışacağım.''

 

Kılıçdaroğlu 100 kişilik anahtar listenin, Kurultay Başkanlık Divanı'nın bastırdığı liste ile aynı renkte olacağını ve başka bir anahtar listesinin olmadığını da belirtti.

 

SÜRPRİZ İKİ İSİM
Kılıçdaroğlu'nun hazırladığı anahtar listede Adnan Keskin, Haluk Koç, Hurşit Güneş, Gürsel Tekin, Şafak Pavey, Gülsüm Bilgehan Toker, Veli Ağababa, Engin Altay, Özgür Özel, Ali Rıza Öztürk, Bülent Tezcan, Kadir Gökmen Öğüt, Umut Oran, Murat Karayalçın, Faik Öztrak, Ercan Karakaş, Çetin Soysal gibi isimler yer alıyor.

 

Eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, görevden alınan CHP Kadın Kolları Başkanı Zuhal Samlı da listeye girdi.

 

İşadamı Cemal Canpolat, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük’ün eşi İstanbul Milletvekili Sedef Küçük de anahtar listede yer aldı.

 

Listede iki sürpriz asker kökenli partili de yer aldı. Eski Sakarya CHP İl Başkanı emekli albay Cem Hatunoğlu ile YAŞ kararlarına tepki olarak görevinden istifa eden tuğgeneral Ali Er yer aldı.

 

Listede yer alması beklenen Fikri Sağlar ise liste dışında kaldı.

 

'DIŞA DÖNÜK BİR CHP OLMALI'
Kılıçdaroğlu’nun PM için önereceği anahtar listede yer alması beklenen eski Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, NTV’ye yaptığı açıklamada, dün gece Kılıçdaroğlu ile görüşmeye ilişkin yapılan değerlendirmelerin yanlış olduğunu belirtti ve anahtar liste üzerine konuşmadıklarını söyledi.

 

“Genel Başkan'la daha önce de konuşmuştuk ve düşüncelerimi ifade ettim” diyen Tekin, “O düşünceler ne?’ sorusuna “Seçimden sonra açıklayayım” yanıtını verdi.

 

Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifasında ‘yeni CHP’de yaşanan sıkıntılar’ vurgusu yapan Tekin, yeni PM ile bu sıkıntıların aşılıp aşılmayacağı sorusu karşısında, “Kesinlikle aşılması gerekiyor. Sadece bugün değil kesintisiz 30 yıldır bu mecrada siyaset yapan bir insan olarak, iç iktidara dönük kavgaların, mücadelelerin son bulması gerekiyor... Önümüzdeki dönemde dışa dönük bir CHP olmalı ve genel başkan da bu şekilde düşündüğü için itiraz etmiştim” ifadelerini kullandı.

 

Tekin, daha önceki “AK Parti’den CHP’ye katılımlar olabilir” açıklamasıyla ilgili de, “Sadece AK Parti değil; genel başkan da merkez sağdaki siyasetçilere bir çağrı yaptı. Ben ise, AK Parti içinde yakınen tanıdığım eski CHP’lilere yönelik bir yuvaya davet yaptım ve bu benim bir temennimdi” şeklinde konuştu.

 

Bilim Platformu listesinde yer alan bazı isimler de şöyle:

Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Prof. Dr. Sencar Ayata, Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, Prof. Dr. Nur Serter, Prof. Dr. Burhan Şenatalar ile gazeteci Gürbüz Evren. 

 

LİSTE DELİNECEK Mİ?
CHP Lideri'nin listesinden bazı isimlerin çizilebileceği ve Kılıçdaroğlu'nun listenin delinebileceği de CHP kulislerinde konuşuluyor.

 

BAYAR: AKTİF SİYASETİN DIŞINDAYIM
Bu arada CHP saflarına katılacağı öne sürülen eski Demokrat Türkiye Partisi Genel Başkanı Mehmet Ali Bayar, "Demokrat parti üyesiyim ama aktif siyasetin dışındayım" diyerek haberi doğrulamadı. Bayar, "Bu yöndeki taleplerin temenniden ibaret olduğunum düşünüyorum" dedi.

 

KILIÇDAROĞLU'NUN ANAHTAR LİSTESİNİN TAMAMI:

Hamdi Fidan
Levent Gök
Gökhan Günaydın
Mehmet Zeki Gündüz
Hurşit Güneş
Gürsel Tekin
Koray Gürbüz
Berrin Dilekçi
Emrehan Halıcı
Saniye Nazik
Sena Kaleli
Ertuğrul Kaplan
Sinan Karahan
Ercan Karakaş
Murat Karayalçın
Ayten Kayalıoğlu
Adnan Keskin
Metin Keskin
Ali Kılıç
Haluk Koç
Ali İhsan Köktürk
Ömer Kurtaş
Bülent Kuşoğlu
Sedef Küçük
Faruk Loğoğlu
Nihat Matkap
Rıfat Nalbantoğlu
Ekrem Kerem Oktay
Gülseren Onanç
Umut Oran
Kadir Öğüt
Hasan Ören
Durdu Özbolat
Faruk Özdemir
Veli Özdemir
İhsan Özkes
Engin Özkoç
Faik Öztrak
Ali Rıza Öztürk
Çiğdem Öztürk
Ali Arif Özzeybek
Şafak Pavey
Gökçe Pişkin
Zuhal Kamlı
Perihan Sarı
Hüseyin Saygılı
Meliha Selman Pakoğlu
Çetin Soysal
Mehmet Ali Susam
Mehmet Şeker
Bihlun Tamaylıgil
Sezgin Tanrıkulu
Tahsin Tarhan
Ersin Tataroğlu
Ahmet Tekiner
Bülent Tezcan
Lamia Tokman
Erdoğan Toprak
Halit Toraman
Nurgül Uçar
Mehmet Yağcı
Hüseyin Yaşar
İbrahim Yener
Emel Yıldırım
Seynur Yıldırım
Hüseyin Yıldız
Candan Yüceer
Alaattin Yüksel
Onursal Adıgüzel
Veli Ağbaba
Umut Akdoğan
Yakup Akkaya
İlay Aksoy
Sema Aksoy
Engin Altay
Soner Anafarta
Erol Aslan
Nadir Ataman
Benan Baykal
Uğur Bayraktutan
İnci Beşpınar
Seyfullah Beysülen
Gülsüm Bilgehan
Tekin Bingöl
Dursun Bulut
Volkan Canalioğlu
Cemal Canpolat
Recep Cengiz
Muhammet Çakmak
Gürbuz Çapan
Aytun Çıray
Gül Çiftçi
Faruk Demir
Turgut Dibek
Mevlüt Dudu
Mehmet Zeki Durmaz
Aykan Erdemir
İlyas Güven Eroğlu