Türkiye'deki son 3 seçimi en yakın tahminlerle bilen Gezici Araştırma Şirketi son anket çalışmasını yayınladı. İki gün önce anketörleri gözaltına alınan Gezici’nin araştırmasından çarpıcı sonuçlar çıktı.

Meydan Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulunan şirketin sahibi Murat Gezici, AKP'nin yüzde 40’ı geçmesinin mümkün olmadığını savunurken, şunları söyledi:

“Terör olaylarının artış göstermesinde en büyük neden olarak hükümetin aşırı taviz verdiği ifade edilmektedir. HDP, CHP ve kararsız seçmenlerin çoğunluğu çözüm sürecinin sağduyulu bir şekilde devam etmesi gerektiğini ifade ederken, AKP ve MHP seçmeninin devam etmesi gerektiği konusundaki oranı daha az olduğu görülmektedir. Halkın çoğunluğu Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın terör olayları ve seçim sürecini ilişkilendirmesi ile ilgili söylemlerini kesinlikle doğru bulmadıklarını ifade etmektedir. Bunun yanı sıra terör olaylarıyla ilgili hükümetin yaklaşımını AKP’ye oy vermek isteyenlerin % 30’u da dahil olmak üzere halkın çoğunluğu yetersiz görülmektedir.”

VATANDAŞA GÖRE 'KAOSUN SORUMLUSU ERDOĞAN'

Meydan Gazetesi'nin haberine göre; ankete katılan vatandaşların yüzde 40,7’si Türkiye’deki kaosun sorumlusunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi. Vatandaş ülkedeki kaosun sorumluları arasında Erdoğan’dan sonra ise yüzde 34,9’la AKP’yi ve yüzde 33,6’yla HDP’yi sorumlu tuttu.

YOLSUZLUK SORUSU

Ankette en çok konuşulacak sorulardan biri ise, “Recep Tayip Erdoğan’ın Yolsuzluk Yaptığına İnanıyor Musunuz?” oldu. Ankete katılanların yüzde 53,9’u Erdoğan’ın yolsuzluk yaptığına inandığını ifade ederken yüzde 34,1’i ise soruya hayır cevabı verdi.

HALK, YOLSUZLUKLA ADI GEÇEN 4 BAKANIN YARGILANMASINI İSTİYOR

Ankete katılanlara yöneltilen bir diğer soru da “4 Bakanın Yolsuzluk İle İlgili Yargılanması Gerektiğini Düşünüyor Musunuz?” oldu. Vatandaşın yüzde 63,6’sı 4 bakanın kesinlikle yargılanması gerektiğini ifade ederken katılanların yüzde 19,5’i ise yöneltilen soruya hayır cevabı verdi. Vatandaşların yüzde 11’i bu konuda kararsız olduğunu açıklarken katılımcıların yüzde 5,9’u ise “şimdi değil sonra” şeklinde yanıt verdi.

ERDOĞAN'IN 400 VEKİL SÖYLEMİ

Ayrıca ankette Erdoğan’ın 'terör olayları' ve 'seçim süreci'ni ilişkilendirerek, “Bir partide 400 milletvekili olsa süreç böyle olmazdı.” sözleri de vatandaşa soruldu. Ankete katılan vatandaşların yüzde 62,2’si hayır kesinlikle onaylamıyorum derken yüzde 26,2’si  Erdoğan’ın sözlerini onayladığını belirtti. Halkın yüzde 11,6’sı ise kararsız olduğun belirtti.

VATANDAŞ BAŞKANLIK SİSTEMİ'Nİ İSTEMİYOR

Ankette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sürekli dile getirdiği başkanlık sistemi de soruldu. Ankete katılanların yüzde 64’ü “Başkanlık” sistemini desteklemediğini açıklarken vatandaşın yüzde 36’sı ise “Başkanlık sistemini destekliyor musunuz?” sorusuna evet cevabını verdi.

VATANDAŞTAN KOALİSYONUN KURULMAMASINA TEPKİ

Ankete katılanlara “Koalisyonun kurulmamasını doğru buluyor musunuz?” şeklinde de bir soru soruldu. Halkın yüzde 55,6’sı koalisyon kurulmamasını kesinlikle doğru bulmadığını ifade etti. Vatandaşın yüzde 29,9’u ise koalisyonun kurulmamasını doğru bulduğunu söyledi. Yüzde 14,5’lik bir kesim ise kararsız olduğunu aktardı.

PARTİLERİN OY YÜZDELERİ

Diğer yandan 1 Kasım 2015 milletvekili seçimlerinde hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin soruya ise vatandaşların yüzde 39,3’ü AKP’ye oy vereceğini ifade ederken yüzde 28,1’i CHP’ye, yüzde 16,8’i MHP’ye ve yüzde 13,5’i HDP’ye oy vereceğini açıkladı.

Oy oranlarının tablo üzerindeki dağılımı ise şöyle: