Van’da bir yıldır tutuklu bulunan sekiz Kürt siyasetçi, bugün görülen Van "KCK" davasının ikinci duruşmasında tahliye edildi, davada tutuklu sanık kalmadı. "KCK" İstanbul ana davasında ise ara kararını açıklayan mahkeme heyeti 8 Kürt siyasetçinin tahliyesine karar verdi.  37'si tutuklu 98 Kürt siyasetçinin yargılandığı "KCK" Şırnak davasından ise tahliye çıkmadı, duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

VAN 'KCK'DE TÜM SANIKLARA TAHLİYE

Van 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ikinci KCK davasının bugün görülen ikinci duruşmasında tüm tutuklu sanıkların tahliyesine karar verildi.

Tahliye olan isimler şöyle: Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sait Kantarcıoğlu, Eski Belediye Meclis Üyesi Naci Erkol, MEYA-DER Başkanı İbrahim Alkan, BDP Eski İl Yöneticisi İsmail Demir, BDP Genel Merkez çalışanı Hüseyin Dağ, BDP eski İl Yöneticisi Naif  Uğraş, Çelebibağ Belediye Başkanı Veysel Keser ve eski BDP İl Yöneticisi Naim Işık.

Davada toplam 15 siyasetçi yargılanıyor. Yedi kişi de ilk duruşmada tahliye edilmişti.

Bugün tahliye edilen sekiz kişi bir yıldır tutukluydu. “Suçun vasıf ve mahiyetinin değişme ihtimali ve tutuklu kaldıkları süreninde göz önünde bulundurularak”  tahliye edildiler.

Sonraki duruşma 24 Ocak 2014’te.

'KCK' İSTANBUL'DA 8 TAHLİYE, AVUKATLARA SORUŞTURMA

91'i tutuklu 205 Kürt siyasetçi ve insan hakları aktivistinin yargılandığı 'KCK' İstanbul ana davasında İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi ara kararını açıkladı.

Mahkeme tutuklulardan Abdulmecit Yılmaz, Ahmet Sağnıç, Hikmet Kaymaz, Talip Mikailoğulları, İhsan Yiles, Übeyd Kutum, Galip Atış ve Erdal Özsekmez'in "uzun tutukluluk sürelerini göz önünde bulundurularak" tahliyesine; diğer 83 sanığın ise "üzerine atılı suçların mahiyeti ve kuvvetli suç şüphesi" gerekçesiyle tutukluğunun devamına karar verdi.

Mahkeme heyeti, avukatlardan Sinan Zincir'in savunma sırasında "rehin tutuluyorlar" sözü ile Meral Hambayat'ın "Her celse piyango gibi tahliye çıkıyor" sözlerinden dolayı "savunma sınırlarını aşan ifadeler kullandıkları" gerekçesiyle haklarında Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasını da istedi.

Bir sonraki duruşma 9-20 Aralık tarihlerine ertelendi.

ŞIRNAK'TA TAHLİYE YOK

Şırnak'ta "KCK" adı altında gerçekleşen operasyonda kapsamında aralarında Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Ünsal ve KESK üyelerinin de bulunduğu 37'si tutuklu 98 kişi hakkında açılan davanın 22'inci duruşması Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Müdafi avukatlar, savunma ardından tutuklu yargılanan Kürt siyasetçiler için tahliye talebinde bulunduğu duruşmada ara veren mahkeme heyeti, "kuvvetli suç şüphesi", "adli kontrol yöntemlerinin yetersiz kalması" ve "sanıkların kaçma şüphesi" iddiasıyla tutukluluk hallerinin devamına verdi. Duruşma 28 Şubat 2014’e erteledi. (ANF'den derlenmiştir)