Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın düzenlediği basın toplantısıyla, genel merkezin talimatıyla İstanbul'daki CHP'li 14 belediyenin meclis kararıyla 'Cemevleri İbadethanedir' kararını aldığını açıkladı. Murat Karayalçın, "Bugün itibariyle İstanbul'da 14 belediyemizin sınırları içinde cemevleri ibadethanedir. Belediyelerimiz öteki inanç gruplarına ve öteki inanç gruplarına mensup yurttaşlarımıza hangi olanakları sağlıyorsa cemevlerine aynı olanakları sağlayacaktır" dedi.

Cumhuriyet'teki habere göre; Karayalçın, devletin, devletin kurumlarının, eğitim alanının, yargı alanının, din kurallarına göre yapılandırılamayacağına dikkati çekerek konuya dar şunları söyledi:

"Devlet, o toplumdaki bütün inançlara eşit uzaklıkta olmalıdır. Ancak bugüne kadarki uygulamada Alevi yurttaşlarımızın bir ibadet yeri olarak kullandıkları cemevlerinin bu anlayış dışında değerlendirildiği bilinmektedir. CHP Genel Merkezi, Şubat ayında aldığı kararla bu haksız, bu yanlış, bu dışlayıcı yaklaşımın hiç olmazsa CHP'li belediyelerde son bulması için CHP'li belediyelere 'Cemevleri ibadethanedir' kararını almaları için bir talimat vermiştir. CHP'li 14 belediyemiz Şubat ve Mart aylarında meclis kararlarıyla genel merkezimizin bu talimatının gereğini yerine getirmiştir. Bugün itibarıyla İstanbul'da 14 belediyemizin sınırları içinde cemevleri ibadethanedir. Belediyelerimiz öteki inanç gruplarına ve öteki inanç gruplarına mensup yurttaşlarımıza hangi olanakları sağlıyorsa, cemevlerine aynı olanakları sağlayacaktır. Aslında cumhuriyetimizin temel ilkesi, CHP'nin belkemiği olan laiklik ilkesinin bir gereği, bu vesileyle yerine getirilmiş olmaktadır."

CHP'Lİ BELEDİYELERDE 'MOR BAYRAK' UYGULAMASI

Murat Karayalçın, ayrıca, CHP'li belediyelerin bulunduğu yerlerde kadına pozitif ayrımcılık uygulanmasını sağlayacak ve bilinen sorunların giderilmesini amaçlayan CHP Genel Merkezi'nin "Mor Bayrak" adını verdiği projenin de İstanbul'da uygulamaya sokulacağını söyledi.

Projenin detayları hakkında bilgi veren Karayalçın, alınan karar uyarınca 7 ölçütün CHP'li belediyeler tarafından yerine getirileceğini, uygulanacağını ve ölçütler uyarınca gerekli kararlar alınacağını belirten belirtti ve ölçütleri şöyle sıraladı:

"Belediye meclisinde bulunan kadın meclis üyelerinin sayısı nedir? Belediyeye bağlı kreş, çocuk bakımevi, kadın sağlık merkezi, hasta bakımevi, yaşlı bakımevi, sığınma evi sayısı nedir? Kadın belediye başkan yardımcısı sayısı nedir? Belediyede müdür olarak, müdür düzeyinde hizmet vermekte olan kadın sayısı nedir? Belediyede toplam çalışanlar içinde istihdam edilenler içinde kadın çalışan sayısı nedir? Stratejik planlardaki toplumsal cinsiyet eşitliği ya da dezavantajlı gruplar için pay ayrılıp ayrılmadığı ve kadına karşı şiddet veya kadın hakları alanında personele, kamuya dönük herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığı."

7 ÖLÇÜTÜ TUTTURAN BELEDİYELERE 'MOR BAYRAK'

Karayalçın, genel merkez tarafından tespit edilen 7 ölçütü tutturan belediyelere CHP Genel Merkezi tarafından mor bayrak verileceğine işaret ederek, "Bana sorarsanız bu ölçütlerin hangi partiye mensup olursa olsun tüm belediye başkanları tarafından da yerine getirilmesi gerekmektedir. Kendi adımıza, İstanbul'un 14 CHP'li belediye başkanı olarak biz kendi adımıza 01.01.2016 tarihi itibariyle genel merkezin belirlemiş olduğu bu ölçütlerin gereğini yerine getirmeyi taahhüt ediyoruz" dedi.