KESK, DİSK, TMMOB, TTB Yunanistan’da yarın günü gerçekleştirilecek referandum öncesi Yunan halkıyla dayanışmak için Beyoğlu Tünel'den Yunan Konsolosluğu önüne yürüdü.

Diren Syriza İstanbul seninle” sloganlarının atıldığı dayanışma eyleminde, küresel sermayeye, “IMF Euro’yu al başına çal” mesajı verildi.

İMF ile tekrar anlaşması için küresel sermaye tarafından sıkıştırılan Yunanistan ile dayanışma eylemlerinin bir adresi de İstanbul oldu. KESK, DİSK, TMMOB, TTB öncülüğünde bir araya gelen siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri, “Yunanistan halkı yalnız değil” şiarıyla Tünel’den Yunanistan Konsolosluğu’na yürüdü.

HDP milletvekilleri Garo Paylan, Sezai Temelli, HDP İstanbul İl Eşbaşkanları Ayşe Erdem ve Cesim Soylu’nun ön saflarda yerini aldığı yürüyüşte, “Emperyalistler yenilecek, direnen haklar kazanacak. Yunanistan halkının yanındayız” yazılı pankart ile “Oxi hayır” dövizleri taşındı. Kitle hep bir ağızdan, “Yunanistan halkı yalnız değildir”, “Diren Syriza İstanbul seninle”, “İMF Euro’nu al başına çal”, “Emperyalistler yenilecek, direnen halklar kazanacak”, “Bijî biratiya gelan”, “Kemer sıkmaya, borç ödemeye, İMF’ye, emperyalistlere hayır” sloganları atıldı.

Polis ablukasının yer aldığı Yunanistan Konsolosluğu’nun önüne gelen kitle adına ilk konuşmayı KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İzzet İldeş yaptı. Yunanistan’daki krizin emekçi halkın krizi olarak ortaya çıkmadığını hatırlatan İldeş, bu krizin sermayedarların yarattığı bir kriz olduğunu vurguladı. Referandumda hangi karar verilirse verilsin Yunan halkının iradesine saygılı olacaklarını ifade eden İldeş, Yunan halkıyla sonuna kadar dayanışma içerisinde olacaklarını söyledi.

IMF HALKLARI KÖLELEŞİTİRME ARACI

İldeş’ten sonra sözü HDP Milletvekili Sezai Temelli aldı. Dünyadaki tüm işçi ve emekçilerin hak gaspıyla karşı karşıya olduğuna işaret eden Temelli, başta Almanya olmak üzere küresel sermayenin halkları borçlandırarak köleleştirmeye çalıştığını vurguladı. Temeli, HDP olarak bu politikaya karşı Yunanistan ile sonuna kadar dayanışma içerisinde olacaklarını aktardı.

Sezai Temelli’in ardından kurumlar adına ortak açıklamayı Gamze Erk okudu. Yunanistan’da iktidara gelen Syriza hükümetinin AB ve IMF temsilcileriyle beş aydır, “Kurtarma planı”na dönük yürüttüğü müzakerelerin 26 Haziran’da sona erdiğini hatırlatan Erk, 5 Temmuz’da ise hükümetin önerisiyle parlamento, AB ve IMF temsilcilerinin müzakere masasında öne sürdüğü koşullarının halk oylamasına sunmaya karar verdiğini belirti.

Erk, 2008’de Yunanistan’ı vuran ekonomik krizi fırsat bilen AB ve IMF’nin işsizlik ve yoksullukla cebelleşen Yunan halkının borçlanma tuzağına itmeye çalıştığına dikkat çekerek, 5 Temmuz’da bu tuzağa karşı sandık başına gidecek olan Yunan halkının vereceği kararın Yunanistan emekçilerinin ve gelecek kuşakların kaderini tayin edeceğini belirti.

Erk, “Bizler Yunan halkının kendi kaderini belirleme hakkını selamlıyoruz. Paranın saltanatına karşı verdiği mücadelede yanında olduğumuz vurguluyoruz” dedi. Erk, Türkiye haklarına da Yunanistan halkıyla dayanışmayı büyütme çağrısında bulundu.

Protesto, Yunanistan Konsolosluğun kapısına “Oxi hayır” dövizlerinin konulmasıyla sona erdi. (ANF)