Ellerine plastik kelepçeler takan ve gözlerini siyah bantlarla kapatan gruba aralarından bir şahıs coplarla vuruyormuş gibi yapınca ilginç görüntüler yaşandı.

Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) üyesi bir grup, darbecileri protesto etmek amacıyla Taksim Meydanı'nda toplandı. 12 Eylülde yaşanan işkence görüntülerini canlandırmak isteyen eylemciler, ellerine plastik kelepçe takarak gözlerini siyah bantlarla kapattı. Grup arasından bir kişi de Filistin askısı diye tabir edilen tahtaya bağlandı. Eylemciler arasından seçilen bir kişi de eline cop alarak arkadaşlarına vuruyormuş gibi yaptı.

Eylemciler, sloganlar atarak ve pankartlar eşliğinde İstiklal Caddesi boyunca yürüyüş yaptı.

AK Parti’nin referandum öncesi darbecilerle hesaplaşmaktan bahsettiğini, 15. Maddenin kaldırılmasına rağmen bu konuda gerekli adımları atmadığını dile getiren konuşmalar yapıldı. Balyoz, Yakamoz, Ayışığı, Eldiven, Sarıkız gibi darbelerin planını yapanların yargılanmasının olumlu olduğu, ancak darbe teşebbüsü yapanlar yargılanırken, darbe yapanların yargılanmamasının yanlış olduğu vurgulandı.

Son günlerde ortaya çıkan toplu mezarlara dikkat çekilerek, bir an önce 12 Eylül’den başlayarak darbeci zihniyetle hesaplaşma çağrısı yapıldı.

Daha sonra Galatasaray Meydanı'nda toplanan grup basın açıklaması yaptı.

Grup adına konuşan EDP Parti Meclisi üyesi Naci Sönmez, "12 Eylül darbecilerine yargı dokunulmazlığı sağlayan geçici 15. maddenin yine bir 12 Eylül günü yapılan referandum ile kaldırılmasının üzerinden tam 5 ay geçti. Bu süre içinde önce EDP İstanbul İl Örgütü üyeleri 12 Eylül darbecilerini affetmeyeceklerini haykırarak suç duyurusunda bulundu. Yapılan suç duyurularına rağmen darbecilerin yargılanması yönünde somut bir adım atılmadı. Referandum sürecinde 12 Eylülcülerin yaptıklarını eleştiren toplumdan yargılama için olumlu oy isteyen hükümet ve AK Parti hiçbir somut adım atmadı." ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından şahıslar işkence görüntülerini canlandırmaya devam etti. Şahıslardan biri yere yatırılarak falakaya çekildi.

Daha sonra grup adına İstanbul İl Başkanı Ahmet Asena Başbakanlığa faks çekti.

Haberler.com