Bursa'da bulunan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazeteci, IŞİD'in 'İstanbul'u da alacağız' söylemi olduğunu ve Suriye'nin ardından Türkiye'yi de 'cihad alanı' ilan ettiğini söylediğini Arınç'a aktararak, "Eğer bu konu doğruysa Türkiye'nin atacağı adımlar nelerdir?" şeklinde bir soru yöneltti. Arınç soruyu şöyle yanıtladı:

'BÖYLE BİR SÖZ SÖYLENMİŞ OLABİLİR..'

"Böyle bir soruya şu kadar cevap vereyim; herkes her şeyi söyleyebilir, ancak bir örgütün gerçekten böyle bir fikir doğrultusunda Türkiye'ye yöneltecek hiçbir gelişmenin olmadığını söylemeliyim. Yoksa bir örgüttür o örgütten birisi veya birkaç tanesi, şu veya bu amaçla böyle bir söz söylemiş olabilir, böyle bir söz söylendiği de kesin, net ve açık değildir. Gazetelerimizde bu tür haberler çıkabilir ama kim nerede ne amaçla söylemiştir, bu belli değil.

Ancak biliyorsunuz bu tür örgütler hem propagandayı çok severler hem tehdidi ve panik havası meydana getirmeyi çok arzu ederler. Ama biz örgütün, buna benzer örgütlerin hem yapılarını hem hedeflerini çok iyi tahlil ediyoruz. Bunların içinde Türkiye'yi hedef alan bir noktaya rastlamadık.

Böyle bir şeyin olması, olabilmesi ihtimaline karşı da bugün için değil, geçmişten bu yana Türkiye'nin çok önemli bir jeopolitik noktada olduğunu belki bazı devletlerin bile bazı örgütlerin bile zaman içinde hedeflerinde olabileceğini düşünürüz. Buna mukabil senaryolar hazırlanır, bu senaryolar üzerinde çalışmalar yapılır ve devlet bütün imkanlarıyla bu dış tehditlere karşı tedbirini alır. O yüzden 'IŞİD'den birisi şöyle demiş, ona karşı tedbiriniz nedir?' denilmez, 'Türkiye'ye yönelen dış tehditlere karşı Türkiye'nin bir hazırlığı var mıdır ' derseniz, evet belki yıllar öncesinden bu yana her zaman güncellenen bir çalışmamız mutlaka vardır. Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde de bunun dışındaki bütün planlarda da bu tür tehditlere karşı Türkiye'nin her zaman hazır olduğunu söyleyebilirim."