Şengal merkez ve köylerinden kaçarak Silopi İlçe Otogarı'na gelen çok sayıda Êzidi, bölgede yaşanan katliamı anlattı. Êzidiler, Şengal'de bulunan KDP peşmergelerinin herkesten önce orayı terk ettiğini belirterek, "Silah istememize rağmen Peşmerge bize silah vermedi. Verseydi IŞİD kesinlikle Şengal'e giremezdi" dediler.

KDP Peşmergelerinin Şengal'den çekilmesinin ardından bölgeye gelen IŞİD çetelerinden kaçan Êzidi halkı kendi imkanlarıyla Habur Sınır Kapısı'ndan Silopi İlçe Otogarı'na gelerek buradan İstanbul ve Aksaray'da bulanan akrabalarına sığınıyor.

Şengal merkez ve köylerinde vahşi katliamdan kaçan 8 kişilik ailenin büyük çocuğu Derxem Haydar Ömer, IŞİD militanlarının Şengal ve köylerini ele geçirdikten sonra köylerini ve evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

IŞİD'in gelişinden sonra bölgeden kaçtıklarını belirten Ömer, " KDP Peşmergeleri bizlere sahip çıkmayarak kaçtılar. Bizlere YPG'lilerin dışında hiç kimse sahip çıkıp yardım etmedi. Orada hiç bir şeyimiz kalmadı hepsini bırakmak zorunda kaldık" diye konuştu.

IŞİD üyeleri Tıl Ezır ve çevresinde bulanan Ezidileri katliamdan geçirdikten sonra kadınları ve genç kızları yanlarına alarak Musul kentine götürdüğünü ifade eden Ömer, "Erkeklerin kafalarını kestiler ve kadınları yanlarına aldılar, KDP peşmergeleri tek bir kurşun sıkmadan Şengal'i IŞİD çetelerine bırakıp kaçtılar. IŞİD çetelerine karşı çatışacak hiç bir silahımız yoktu. KDP peşmergelerinden silah istedik vermediler. Eğer silahlarımız olmuş olsaydı biz onlarla çatışıp orada kalacaktık. Peşmergeler IŞİD çetelerine karşı savaşmadığı için Şengal o cani çetelerin eline geçti" diye konuştu.

'KDP PEŞMERGELERİ BİZDEN ÖNCE KAÇTILAR’

IŞİD çetelerinin vahşi katliamdan kaçan Haci Şıngari ise, KDP peşmergeleri ihaneti sonucu Şengal IŞİD çetelerin eline geçtiğini ifade ederek, "Biz kendi imkanlarımızla IŞİD çetelerine karşı çatıştık ancak peşmergeler bizlere hiç bir şekilde destek vermeyerek Şengal'den kaçtı. Peşmergelerin bu ihanetleri üzerine bizde daha fazla IŞİD çetelerine karşı koyamadık. Çünkü ellerinde ağır silahlar vardı. KDP peşmerge yetkilisi 17. Alay sorumlusu Serbest Babiri ve Şengal Asayiş Sorumlusu Şevket adındaki yetkililer sivil halktan önce Şengal'den kaçtılar. Bizler elimizden geldiği kadar çatıştık fakat cephanemiz bitti. Şu anda orada binlerce sivil Ezidi halkı çatışmaların ortasında kalmış durumda. 5 binden fazla kişi aç ve susuz bir şekilde Şengal Dağı'na sığınmış durumda. Şengal'e bir an önce sahip çıkılmalı. Peşmergeler YPG güçleri gibi savaşmış olsaydı hiç bir zaman Şengal IŞİD çetelerin eline geçmezdi "dedi.

'IŞİD BİZE KARŞI DİRENEMEZDİ’

IŞİD çetelerine katliamdan kaçan bir Ezidi genci Nidal Halid ise, IŞİD çetelerin saldırı yapılmadan önce saldırı yapılacağı haberini aldıklarını söyleyen Halid, "Gece saat 02.00 da IŞİD çetelerinin saldıracağı haberi alır almaz KDP peşmerge yetkilileriyle görüşerek bizlere silah vermelerini istedik. Peşmergeler bizleri savunacaklarını söyleyerek bize silah vermediler. Sabah 05.00 kadar uyumadan güvenliğimizi kendi imkanlarımızla almaya çalıştık. Bu arada IŞİD çetelerinin Siph, Gırê Zer ve Til Izêr köylerini ele geçirdiklerini haberini aldık. Bu köylerde bulunan sivil halk evlerini terk ederek Şengal Dağı'na kaçmak zorunda kaldı. Sabah erken saatlerde IŞİD çeteleri Şengal çevresinde bulunan bütün köyleri ele geçirdi.

Peşmergeler bizlere silah vermiş olsalardı bir gün bile IŞİD çeteleri bize karşı direnemezlerdi. YPG güçleri olmasaydı, tek bir Êzidi IŞİD çetelerin elinden sağ kurtulmazdı. Şu ana kadar onlarca çocuk açlık ve susuzluktan dolayı yaşamını yitirdi" diye konuştu. (Özgür Gündem)