IŞİD’in, kaçırdığı Ezidi kadın ve çocukları sanal sistemle sattığı ve bunun için kurduğu irtibat bürolarından birinin de Antep’te bulunduğu iddiaları Meclis gündemine taşındı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, ilgili önergesinde, söz konusu iddialara ilişkin Alman NDR (Kuzey Alman Radyo Tv kurumu ) ve SWR (Güney Batı Alman Radyo Tv kurumu) kanallarının haberlerine dikkati çekerek;

“NDR ve SWR’in bu araştırmasına göre, IŞİD Irak ve Suriye’de kaçırdığı Êzidî kadın ve çocukları sanal sistemle satışa sunmaktadır. Buna göre, tutsak edilen Êzidîler fidye karşılığında serbest bırakılabilirken, kadın ve çocuklar ise satılmaktadır. Söz konusu haber kaynakları tutsak ticaretinin sosyal medya aracılığıyla yapıldığını ve tutsakların fotoğraflarının bu yollarla dağıtılıp her biri için fiyatlar belirlenerek ‘müşterilere’ sunulduğunu ve müşterileri arasında ise IŞİD militanlarının da bulunduğunu yazdı,” ifadelerine yer verdi.

“BÜROLARDAN BİRİ ANTEP’TE”

Önergede, Ezidi kadın ve çocukların dijital ortamda fotoğraflı şekilde ‘köle’ olarak satışa çıkarıldığını ve en fazla para teklif edene satıldığını belirten Uca, “Ayrıca, söz konusu haber kanalları araştırmanın bu para transferinin Türkiye’deki IŞİD irtibat büroları üzerinden yürütüldüğünü ortaya çıkardı. NDR ve SWR IŞİD’in bu irtibat bürolarından birinin de Gaziantep’te yer aldığını yazdı. Buna göre pazarlık yapılan IŞİD militanı Gaziantep’te bir ofisten tutsak ticaretini yönetiyor,” diye belirtti.

Uca, Antep’teki ofis üzerinden bir yıldır 250 Ezidi kadın ve çocuğun, 2.5 milyon dolardan fazla para ile bir aracı üzerinden IŞİD’den geri alındığını da kaydederek, ailelerin bu parayı ödemek için borç veya kredi aldığını belirtti.

İÇİŞLERİ BAKANI’NA SORDU: ‘İDDİALAR DOĞRU MU?’

Feleknas Uca, NDR  ve SWR kanallarının haberlerinde yer alan iddiaların doğru olup olmadığını İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sordu.

“IŞİD’in irtibat bürolarından birinin de Gaziantep’te yer aldığı iddiaları doğru mudur?” diye soran Uca, Anayasa’nın ‘insan ticaretini yasaklayan’ ilgili maddesine dikkati çekerek, IŞİD’e ait olduğu öne sürülen büroların devletle ilişkisine ve faaliyetlerine yanıt istedi.

‘KAÇ EZİDİ KADIN VE ÇOCUK SATILDI?’

Uca’nın önergesinde yer alan diğer sorular ise şöyle:

“*IŞİD bürosunun Gaziantep’te insan ticareti yaptığı doğru ise, bu büroda tutsak ticaretini yöneten terör örgütüne bağlı kaç IŞİD mensubu çalışmaktadır? Bu kişiler kimlerdir? IŞİD terör örgütü mensubu bu kişiler hakkında herhangi bir soruşturma yaptınız mı? Bu kişiler hakkında herhangi bir soruşturma yapmadıysanız bunun yasal gerekçesi nedir? Êzidî kadın ve çocuklarının satıldığı bu terör örgütü merkezini kapatmayı düşünüyor musunuz?

*Gaziantep’teki bu büroda kaç Êzidî kadın ve çocuk satılmıştır? Bu kadın ve çocuklar hangi tarihlerde kimlere satılmışlardır?

*NDR ve SWR’nin iddia ettiği gibi, IŞİD terör örgütünün Êzidî kadın ve çocukların ticaretinden elde ettiği para transferinin de Gaziantep’teki bu irtibat bürosunda yaptığı doğru mudur?

*IŞİD terör örgütünün söz konusu tutsak ticaretinde elde ettiği para transferi Gaziantep’teki büroda yaptığı doğru ise, örgüt bundan ne kadar para transfer etmiştir?”

NDR VE SWR’NİN HABERLERİ

Alman NDR ve SWR kanalları, IŞİD’in kaçırdığı Ezidi kadın ve çocukların sanal sistemle satışa sunulduğunu öne sürmüştü. Gazeteciler; ulaşılan chat protokolleri, whatsapp yazışmaları, belgeler, fotoğraflar ve satışı tamamlayan aracılar ile görgü tanıklarının ifadesine yer vererek, Ezidi kadın ve çocukların dijital ortamda fotoğraflı şekilde ‘köle’ olarak satışa çıkarıldığını aktarmıştı.

Kanalların haberinde; Ezidi kadın ve çocukların, en fazla para teklif edene satıldığı ve para transferinin de Türkiye’deki IŞİD irtibat büroları üzerinden yürütülüp örgüte aktarıldığı iddia edilmişti.

Söz konusu haberlerde, IŞİD’in irtibat bürolarından birinin de Antep’te bulunduğu öne sürülmüştü. (İMC)