İran, Türkiye'de başlayan 'çözüm süreci'ne ilişkin olarak ilk kez değerlendirmede bulundu.  

İran devlet radyosu, Diyarbakır'da 21 Mart'taki Newroz kutlamasında PKK lideri Abdullah Öcalan'ın ateşkes ilan ettiğini, ancak Ankara yönetiminin PKK ve silahlı kadrolarına temkinli yaklaştığını, savaş uçaklarının Irak'ta PKK kampları üzerinde devriye uçuşu yaparak örgüte hala güvenmediğini gösterdiğini bildirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın BDP tarafından getirilen, PKK'nin Ankara tarafından muhatap alınması ve örgüte meşruiyet kazandırması ile ilgili talebini reddettiğini bildiren Tahran Radyosu, şöyle devam etti:

"Ankara, böylece PKK'ye karşı güçlü bir konumda tutum sergilediğini göstermeye çalışırken örgütün silah bırakmasını ve Türkiye topraklarından çekilmesini istiyor. Geçenlerde başbakan yardımcısı Beşir Atalay PKK'lilerin Türkiye topraklarından çekilmelerini gözetlemek için çeşitli kurumların görüşlerine başvuracaklarını açıkladı. Bu aşamadan sonra suç işlemeyen PKK'lilerin, evlerine dönüş süreci başlayacağı belirtiliyor.

Ankara yönetiminin PKK'nin çekilme planını uygulamak üzere istişarelerini arttırdığı anlaşılıyor. Başbakan Erdoğan, Federe Irak Kürdistan Bölgesi yerel yönetimi başbakanı Neçirvan Barzani ile bu sürece nasıl katkı sağlayacakları meselesini görüştü. Görünen o ki Ankara yönetimi PKK ve muhalif Kürtlerle sorunlarını çözümlemek için Irak yerel yönetiminin siyasi kapasitelerinden de yararlanmaya çalışıyor.

Ancak bu sürecin zorlu bir süreç olacağı anlaşılıyor. Özellikle PKK liderlerinden Murat Karayılan, çekilmenin başlaması ve silahların bırakılmasına paralel olarak Kürtlerin haklarının tanınması için yasal ve hukuki altyapıların hazırlanması gerektiğini belirtti. Tüm muhalefetlere rağmen Ankara'da Kürt sorununun çözümü için gereken iradenin şekillendiği anlaşılıyor. Ancak, Ankara'nın Irak ve Suriye'nin içişlerine karışmasının Türkiye'de Kürt sorununun çözüm sürecini de olumsuz yönde etkilediği dikkat çekiyor."