Irak'ta yetkililer, Irak ordusunun, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarını ülkenin stratejik petrol kenti Beyci'deki rafineriden püskürttüklerini açıkladı.

Iraklı general Abdulvahab el Saadi, Irak devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, kentin ''tamamen özgürleştirildiğini'' söyledi.

Selahaddin vilayetinin valisi Raad al-Juburi Fransız Haber Ajansı AFP'ye ''Irak güçleri, rafinerinin kapısına kadar ulaştı'' dedi.

Irak'ın en büyük petrol rafinerisinin çevresinde dünden bu yana şiddetli çatışmalar yaşandığı bildiriliyor.

IŞİD Haziran'da ilerleyişi sırasında Beyci'yi ele geçirmişti.

Suriye'nin kuzeyinde geniş bir bölgeyi kontrolü altında tutan örgüt, ağustos ayından bu yana ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin hava saldırılarına hedef oluyor.

Reuters haber ajansına konuşan bir Iraklı yetkili, Irak savaş uçaklarının rafinerinin yakınındaki IŞİD militanlarına hava saldırıları düzenlediklerini söyledi.

Bölgeden gelen haberlerde, Irak askerlerinin rafineri çevresindeki kuşatmayı da kırdıklarını söylüyor.

AP haber ajansına konuşan yetkililer, Irak ordusunun megafonlarla halka operasyon sırasında evlerinden çıkmamaları uyarısında bulunduklarını aktarıyor.

200 bin kişinin yaşadığı kentte bulunan rafineri Irak'ın petrol üretiminin dörtte birini sağlıyor.

BBC'nin Bağdat'taki muhabiri Hugh Sykes, Irak ordusunun kentte kontrolü sağlaması durumunda IŞİD'e karşı mücadelede önemli bir dönemecin aşılacağını söylüyor.

Beyci ve çevresindeki yolların kontrolünün el değiştirmesi militan grubunun Tikrit'e geçişlerinin de kesilmesi anlamına geliyor.

Böylece Beyci IŞİD'in Tikrit'ten püskürtülmesi operasyonunda üs haline gelecek.

IŞİD'in saldırıları öncesinde Beyci rafinerisi günde 320 bin varil petrolü işliyordu. Bu oran Irak'ın toplam rafineri kapasitesinin dörtte birine denk geliyor. (BBC Türkçe)