Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Rojava kantonlarının tanıması için yapılan başvuruya olumsuz yanıt verdi. Parlamento Başkanlığı, “Rojava Kantonlarını tanıma yetkimiz yoktur” dedi.

İMC'nin haberine göre, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Parlamentosu Rojava kantonlarının tanıması için yapılan başvuruya olumsuz yanıt verdi. Parlamento tarafından yazılı olarak verilen yanıtta, “Rojava Kantonlarını tanıma yetkimiz yoktur” denildi. Tanınma talebinin Rojava Kantonlarından gelmesi gerektiğini belirten parlamento başkanlığı, gerekçesinde de  ne Kürdistan Parlamentosu bunu yapabilir, ne de Kürdistan Parlamentosu Rojava Kantonlarını tanımaya yetkilidir” dedi.

Goran Hareketi eski parlamenteri Ednan Osman, karara tepki göstererek, “Kürdistan Parlamentosu başkanının 63 parlamentere saygı duymadığını” belirtti.

Irak Kürdistan bölgesindeki 63 milletvekili, 9 Ekim’de bir basın açıklaması yaparak  parlamento Başkanlığı’na Rojava Kantonlarını resmi olarak tanıması ve beraberinde şu taleplerde bulunmuştu:

* Parlamento 48 saat içerisinde özel bir oturum toplayarak Kobani için tavrını ortaya koymalı,

* Batı Kürdistan kantonları resmi olarak tanınmalı. Zira şu ana kadar 34 siyasi parti resmi olarak kantonları tanıdı ve bunların parlamentoda 62 sandalyesi bulunuyor.  Parlamentoda çoğunluğu oluşturan bu vekiller desteklerini pratikte ortaya koymalılar,

* Sêmalka kapısı resmi olarak açılmalı ve Rojava üzerindeki tüm ambargolar kaldırılmalı,

* Kobani ve Rojava’ya askeri destek için acilen karar alınmalı

‘EYLEMCİLERE KARŞI YAPILAN SALDIRILARI VE ŞİDDET KULLANIMINI KINIYORUZ’

Erbil Parlamentosu Başkanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada 6 Ekim’de başlayan Kobani eylemleri sırasında halka yönelik şiddet kınandı.  Olayların 41 kişinin ölümüyle sonuçlandığını hatırlatan parlamento:

Biz Kürdistan Parlamentosu Başkanlığı olarak eylemcilere karşı bu saldırılar ve şiddet kullanımını kınıyoruz. Türkiye yetkililerinden, sivillere yönelik şiddet, öldürme ve tutuklama yerine, onların Birleşmiş Milletler ve IŞİD karşıtı koalisyon ülkeleri nezdinde Kobani’nin kahraman savaşçıların yardım taleplerine kulak vermesini istiyoruz” dedi.

Kürdistan Parlamento Başkanlığı göstericilerin taleplerinin tamamına, onların ve tüm dünyanın Kobani ile dayanışmasına desteğini tekrarlıyor. Kobani şehitleri anıyor, nerede olursa olsun eylemcilerin direnişini selamlıyoruz.