Irak Kürdistanı'nda kadın sünneti oranının yüzde 60 civarında olduğu belirtildi.

Merkezi Süleymaniye kentinde olan Almanya destekli Wadi isimli kuruluş tarafından "Genital Sakatlamaya Sıfır Tolerans Günü" dolayısıyla düzenlenen konferansta konuşan Wadi Kadın Araştırmaları Sorumlusu Fellah Murathan, şunları söyledi:

"Kürdistan bölgesindeki kadın sünneti oranını yüzde 60 olarak tespit ettik. Son iki yıl içerisinde bölgenin çeşitli il ve ilçelerinde  kadın ve kız çocukları ile yaptığımız mülakat ve incelemelerde bu sonuca ulaştık."

RANYA'DA ORAN YÜZDE 85


Kadın sünnetinin bölgelere göre değişiklik gösterdiğini söyleyen Murathan, "Süleymaniye iline bağlı Ranya kentinde yüzde 85 olan kadın sünneti ancak Duhok kentinde ise yok denilecek kadar az" diye konuştu.

'ORANLAR ARTABİLİR'

Genital sakatlanmanın önüne geçilmesi için bölgede yaklaşık 12 yıldır çalıştıklarını kaydeden Murathan, "Bölgenin içerisinde olduğu hassas durumdan dolayı eskisi gibi faaliyetlerimize devam edemiyoruz. Daha önce gerek yerel hükümet gerek diğer uluslararası kuruluşlardan maddi yardım alıyorduk ancak 2015 yılından bu yana yardımlarda ciddi bir azalma söz konusu. Bu tehlikeli durum kadın sünnetinin bölgede artmasına yol açabilir" dedi.

2011'DE YASAKLANDI

Irak Kürdistanı Parlamentosu'nun 2011 yılında çıkardığı bir yasa ile genital sakatlanmanın yasaklandığını hatırlatan Murathan, "İlk defa kadın sünnetine karşı yasal bir adım atıldı ve tekrarlanmaması için yasaklandı ancak bu yasa bir türlü uygulamaya konulmadı" ifadelerini kullandı.

(Kaynak: Sputnik)