Fırat Haber Ajansı'ndan (ANF) Amed Dicle, 2014 Nevruzu öncesi AKP’den bir “üst düzey bakanın” İmralı’ya giderek PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüştüğünü ileri sürmüştü. Bu iddia kulislerde çok konuşulmuş, hükümet kanadından Beşir Atalay da “Böyle bir şey söz konusu değil. Tamamen yalan” demişti.
 
Cumhuriyet Gazetesi'nden Ayşe Yıldırım, İmralı Notları kitabından bu bölümü okurlara sundu. Yıldırım'ın 'İmralı'ya giden bakanı Öcalan açıkladı' başlıklı yazısının bir bölümü şöyle:
 
Öcalan, 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne kadar çatışmasızlık ortamını devam ettirme taraftarı olduğunu, o zamana kadar gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini anlatıyor. Bu sırada ilginç bir şey daha söylüyor:
 
“Emre (Taner, eski MİT Müsteşarı, A.Y.) Bey bile ‘Kanun çıkmazsa ben de dağa çıkarım’ diyordu. Özal da, askerler de kanun çıkaracağız diyorlardı. Lobiler bunları cesaretlendirip tasfiyeye heveslendiriyorlar. Bir kez daha diyorum: Bu bir oyundur, ama bu oyun 1 Eylül’e kadar bitecek.
 
Kanun dediğin nedir ki. Niye böyle bir yasa çıkmasın? Peki, ne istiyor bunlar, dağılmamızı mı istiyorlar? Yoksa açıkça çatışma mı istiyorlar? İşte benim paralel devlet dediğim bunu isteyen güçtür. Bizim ‘norm’ dediğimiz şey çıkarsa normalleşme de olur.”
 
Ve can alıcı sözler dökülüyor ağzından:
 
“Dün de Beşir Bey söyledi. (Kitapta bu sırada Yetkili’yle göz göze geldiği ancak Öcalan’ın cümlesini düzeltmediği vurgulanıyor. A.Y.) Aklınıza hayalinize gelmeyecek düzenlemeler var diyordu. Ama tek taraflı olmaz. Benim içinde olmadığım bir pakete imza atmam. Kırk gününüz var. Siz de BDP olarak hükümetle görüşün bunları.
 
Umarım siz de demokratik bir çözüm için katkı sunabilirsiniz. Kendisi söyledi bunları Beşir Bey. Hazırlık yapıyorlar. Ama siz de taleplerinizi bildirip ortaklaştırın.”
 
Kitapta yer alan görüşmelerin hiçbiri bugüne dek yalanlanmadı. Beşir Atalay bu kez ne diyecek bilemem ama zaten söz konusu tutanaklar “devlet”te de hükümette de HDP’de de var.