HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan'dan oluşan İmralı heyeti İçişleri Bakanı Efkan Ala ile çözüm süreci ve Cizre'de yaşananları ele aldı.

HDP heyeti konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada Akdoğan ve Ala ile yapılan görüşmelerde Cizre'de yaşananlara yönelik rahatsızlıklarını dile getirdiklerini belirterek, "Bu konuda; İçişleri Bakanlığı'nın ivedilikle içinde mülkiye müfettişlerinin de bulunduğu bir inceleme heyetini Cizre'ye göndereceği, olayları tüm yönleriyle soruşturacağı, elde edilen bulguların partimizle ve kamuoyuyla paylaşılacağı, yeni can kayıplarının yaşanmaması için yürütülecek etkili soruşturma kapsamında mülki idare amirleriyle ilgili gerekli idari tedbirlerin alınacağı belirtilmiştir" bilgisi paylaşıldı.

İçişleri Bakanlığında yapılan görüşme sonrasında herhangi bir açıklama yapılmadı. Basına kapalı gerçekleşen ve yaklaşık 45 dakika süren görüşmede HDP heyetinin özellikle Cizre'de yaşanan olaylardan duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, hükümetin sorumluluğunu yerine getirip özellikle çocukları hedef alan kolluk güçleri içindeki sorumluluğu açığa çıkarması istendi.

Heyet konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

''Heyetimizin çözüm süreci kapsamında yürüttüğü görüşmeler devam etmektedir. Bu kapsamda; dün Başbakan Yardımcısı Sayın Yalçın Akdoğan ile bugün de İçişleri Bakanı Sayın Efkan Ala ile görüşme gerçekleştirildi.

Yapılan görüşmelerde; çözüm sürecinde gelinen aşama ve yapılması gerekenler, Cizre başta olmak üzere Bölge'de yaşanan ve süreci zorlayan gelişmeler, hasta tutsaklar, atılması gereken demokratikleşme adımları ve Türkiye'nin Kobanê politikası ele alındı.

Özellikle Cizre'de son bir ayda yaşanan ölümlerle ilgili yaşadığımız ciddi kaygıları, Hükümetin resmi açıklamalarından duyduğumuz rahatsızlığı, halkın tepkisini ve yerelden aldığımız bilgileri paylaştık.

Bu konuda; İçişleri Bakanlığı'nın ivedilikle içinde mülkiye müfettişlerinin de bulunduğu bir inceleme heyetini Cizre'ye göndereceği, olayları tüm yönleriyle soruşturacağı, elde edilen bulguların partimizle ve kamuoyuyla paylaşılacağı, yeni can kayıplarının yaşanmaması için yürütülecek etkili soruşturma kapsamında mülki idare amirleriyle ilgili gerekli idari tedbirlerin alınacağı belirtilmiştir.

Cizre başta olmak üzere çözüm süreciyle ilgili sorun alanlarının giderilmesi ve sürecin ilerlemesi için gerekli çalışmaların hızlandırılması konusunda karşılıklı görüşler ifade edilmiştir.

Heyetimiz ayrıca önümüzdeki günlerde Kandil'e bir ziyaret gerçekleştirecektir.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız."

(DİHA)