HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Demirtaş, başkanlık tartışmaların ilişkin, Şimdi Türkiye’nin gündemi başkanlık olabilir mi? Türkiye’nin gündemi demokrasi ve barış olmalıdır. Şu anda kullanamadığın hangi yetki var ki başkan olunca kullanacaksın? ‘İlla başkan olacağım’ diyorsan, illa bir devlete başkan olacaksan, Devlet Bahçeli’ye başkan ol, zaten peşinden ayrılmıyor. Bizden ne istiyorsun? Sen başkanlık hevesini al, öbürü de Devlet’in başkanıdır diye böbürlensin” ifadelerini kullandı.

Musul operasyonuna Türkiye’nin dahil edilmemesine de değinen Demirtaş, “Musul meselesinde de başından beri yanlış aktörlerle iş tutmasaydınız, en önemlisi de Türkiye’deki de içi barışı sağlasaydınız, bir tarafınıza PYD’yi, bir tarafınıza PKK’yi alsaydınız, akıllı olsaydınız, siz de biraz aklınızı kullansaydınız, Kürtleri yanınıza alsaydınız; hem Suriye’de hem Irak’ın genelinde hem Musul’da çok daha etkili bir ülke olacaktınız” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin Meclis Grup Toplantısı’nda gündemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Demirtaş’ın konuşmasının satırbaşları şöyle:

‘MUSUL’DA SAVAŞ YAŞANIYOR, İNSANLAR ÖLÜYOR’

“Musul’un siyasi bakış açısıyla neleri getirip neleri götüreceğini konuşacağız ama belki de hiçbir siyasi aklın ifade etmediği bir başlıktan başlamak istiyorum. Musul’da savaş yaşanıyor. Savaş teknik bir mesele değil, bilgisayar başında oynanan bir oyun değil. İnsanlar ölüyor, on binlerce insan bu savaşta yaşamını yitirecek. İki yıl önce IŞİD tarafından Musul işgal edildiğinde binlerce insan öldü. Ondan önce Irak işgal edildiğinde de binlerce insan öldü. Tarihinde defalarca olduğu gibi bir kez daha ölümle, acıyla karşı karşıya. Bu zulüm karşısında olanlara sabır, direnenlere de başarılar diliyoruz.

‘BİZİM KARŞI OLDUĞUZ, AKP’NİN ORTADOĞU’DAKİ REZİL POLİTİKALARIDIR’

“Türkiye tabi ki Suriye, Mısır, Irak ve Rojava’yla ilgili politika üretmek zorundadır. Tabi ki söz söyleme hakkına sahiptir. Böyle bir devletin Ortadoğu yangın yerine dönmüşken sessiz kalması düşünülemez. HDP olarak AKP hükümetinin bu konuda sessiz kalmasına karşı değiliz. Bizim karşı olduğumuz, bu rezil politikalardır.

Böyle ırkçı, şövenist bir politika ile olmaz. 14 yıldır bunu anlamadınız. Halen yapılan açıklamalara bakın ‘Musul bizimdir, Musul Türk’tür’ böyle bir politika olur mu? Ortadoğu’da bunlar geçer akçe değildir, hata ırkçılıktır.

'TÜRKİYE’Yİ DENKLEM DIŞI BIRAKAN POLİTİKANIN MİMARI DAVUTOĞLU’DUR' 

Davutoğlu hazretleri AKP’yi 14 yıldır çukurdan çukura soka soka Türkiye’yi denklem dışı bırakan bir hatta çekti. Bu dış politikanın mimarı odur. Ama asıl hatayı yapan da Saray’daki zattır. Bu hatalarından ders çıkardı mı, hayır. Sen ‘Musul’da sahada da masada da olacağız derken’ ikisini de kaybettiğini itiraf etmekten korkuyorsun aslında.

‘YANINA IŞİD’İ EL NUSRA’YI ALANLARLA KİMSE İŞ YAPMAZ’

“Kimi aldınız yanınıza? El Nusra’yı, IŞİD’i aldınız yanınıza. Bu örgütlerle ittifak kuranlarla dünyada kimse iş yapmaz. Dünyanın neresine giderseniz gidin hükümetler ya da topluluklar, Türkiye’yi bir IŞİD destekçisi devleti olarak biliyor. Musul meselesinde de başından beri yanlış aktörlerle iş tutmasaydınız, en önemlisi de Türkiye’deki de içi barışı sağlasaydınız, bir tarafınıza PYD’yi, bir tarafınıza PKK’yi alsaydınız, akıllı olsaydınız, siz de biraz aklınızı kullansaydınız, Kürtleri yanınıza alsaydınız; hem Suriye’de hem Irak’ın genelinde hem Musul’da çok daha etkili bir ülke olacaktınız. Kendi yurttaşı olan 20 milyon Kürdü kazanmış bir ülke istikrar ve barış konusunda güven veren bir ülke olacaktı. Kürdün barış elini havada bırakmak yerine diktatörlük peşinde koşmak yerine bugün Musul’un düştüğü duruma düşmezdiniz.

‘ÖNCE ANTEP’İ IŞİD’DEN TEMİZLE, SONRA MUSUL’U TEMİZLERSİN’

A planları var mı, B planları var mı, planları hikaye. İç kamuoyunu yönlendirme, gaz almadan başka bir şey değil. AKP hükümeti Türkiye’ye kaybettirdi. Musul meselesinde de topu taca atmanın anlamı yok. ‘IŞİD ile mücadele ediyorum’ diyorsun ama sen önce Antep’i IŞİD’den temizle de sonra git Musul’u temizle. Sen Antep’in bazı mahallerine IŞİD’i bırakmışsın. Kontrol dışı mahalleler var, devlet giremiyor.

‘ALLAH DİRENENLERİN YANINDA OLSUN’

Ortadoğu’nun tarihi yeniden çizilirken, halklar kendi hakları için IŞİD barbarlarına karşı da, işgalciye karşı da, emperyalistlere karşı da direnecektir. Allah direnenlerin yanında olsun. Peşmerge kuvvetlerinin yanında olsun.”

‘ŞIRNAK HARİTADAN SİLİNMİŞ BİR ŞEHİR’

Şırnak’ın etrafında çadırlarda yaşamak zorunda kalan 400-500 aileye kenttin girişinde geçici konut yapmak istedik. Bir ayda da yaparız dedik. Kış, kar soğukta en azından o insanlar başlarını sokabilecekleri bir ev yapsın. Valilik reddetti. Buna izin vermediler.

'ŞIRNAK’TA GANİMET KARŞILIĞI İHALE VERİLMİŞ' 

Şırnak’taki bütün yıkılan binalarla ilgili bir şirkete ihale vermişler, yarım kalanlar tamamen yıkılacak. İhalede para karşılığı verilmemiş, ganimet karşılığı verilmiş. Yıkım karşılığı halkın özel eşyaları ganimet diye şirkete verilmiş. Halen Şırnak’ta yaşanan barbarlıktan bahsediyorum. Utanmadan demokrasi nutukları atıyorlar. Bu insanlık suçunun hesabının vermeden, demokrasiden bahsedemezsin. Her onurlu yurttaşımıza şu çağrıyı yapıyorum; buna sessiz kalanlar buna ortak olurlar. Bunu normal karşılayanın da canı cehenneme. Kardeş dediğin senin acında yanında olandır.”

'BOTAN HALKI YALNIZ DEĞİLDİR' 

Onurlu Şırnak halkı! Siz mademki o toprakları terk etmeme sözü verdiniz, bizim de size sözümüzdür. Ceketimizi satarız, sizin oradan çıkmamanız için her şeyi yapacağız. Botan halkının sahipsiz olmadığı görülecektir. Şırnak’ı yakıp yıkanlar darbecilikten tutuklu. Cizre, Sur komutanı darbecilikten tutuklu. Peki bunlar yakıp yıktıysa, siyasi sorumluluğu sizde, değilse çıkıp özür dileyin. Bizim nazarımızda o darbeci komutanların Başbakan’dan bir farkı yok. Darbe savuşturuldu, ama yaptıkları bu suçlar ortaya çıkmasın diye tam bir sivil darbe anlayışıyla Türkiye’yi bunlar teslim almaya çalışıyor.

DARBE KOMİSYONU

Darbenin siyasi ayağı nerede? diye soruyoruz. Sormaya devam edeceğiz. Sormaya devam edeceğiz 80- 90 milletvekilinin darbeden haberdar olduğu konuşuluyor. Niye açıklamıyorsunuz? Garibandan hesap sorabiliyorsunuz. Peki, kaç AKP’li milletvekili darbecidir?

'DARBENİN SİYASİ AYAĞI ORTAYA ÇIKARSA SİYASİ KRİZ OLUR' 

Darbe Araştırma Komisyonun içine Fetullahçı milletvekili koymuşlar ya! Hesap şu, erken seçime gidilecek, bunlar aday yapılmayıp tutuklanacak. Şimdi dokunmuyorlar, siyasi kriz çıkar çünkü. Siyasi kriz çıkar diye darbenin siyasi ayağına dokunmuyorlar. Her gün soracağız. Hanginiz darbeden haberdardınız? Darbe başarılı olsaydı hanginiz başbakan olacaktınız? Nerede bunlar? Dikkat edin, bize en çok bağıranlara dikkat edin, onlardır. Kendilerini gizlemek için daha çok saldırıp, biat etmeleri gerekiyor. Bunu ben biliyorum da, Saray’daki beyefendi bilmiyor mu? Arkasında koca eniştesi var, istihbaratını vermiştir”

'TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİ BAŞKANLIK DEĞİL, BARIŞ VE DEMOKRASİ OLMALIDIR'

Önce MHP ile iş tutacak, sonra AKP grubunun içine operasyon çekmeye başlayacak. Şimdi Türkiye’nin gündemi başkanlık olabilir mi? Türkiye’nin gündemi demokrasi ve barış olmalıdır. Tepede bir başkan var diye demokrasi olmaz ki. İçi demokrasiyle dolu olmayan bir sistem otoriterleşir. Şu anda kullanamadığın hangi yetki var ki başkan olunca kullanacaksın? ‘İlla başkan olacağım’ diyorsan, illa bir devlete başkan olacaksan, Devlet Bahçeli’ye başkan ol, zaten peşinden ayrılmıyor. Bizden ne istiyorsun? Sen başkanlık hevesini al, öbürü de Devlet’in başkanıdır diye böbürlensin.

ERKEN SEÇİM TARTIŞMALARI

Farz edelim seçim olacak, yaptığımız konuşmayı yayınlayacak bir TV kanalı var mı, yok. Gazete var mı, yok. Mitinglerimiz yasaklanıyor. Devletin parasını pulunu, milyonlarını kendi kampanyası için harcasa bunu denetleyecek Sayıştay var mı, yok. Ne adil seçimi? Kim kimi kandırıyor? Seçim eşittir demokrasiymiş. Sevsinler sizin yalanınızı. Demokrasi sokaktır. Direniştir. Erken seçim mi istiyorsunuz? Haydi OHAL’i kaldıralım. Kapatılan TV’ler açılsın. Saray harcamalarına Sayıştay denetimi gelsin, sonra her hafta seçim yapalım”

‘EĞER CEZAEVİNDE İŞKENCE YOKSA İSTİFA EDERİM’

Cezaevlerinde gece gündüz işkence var, Adalet Bakanı çıkıp “İşkence yok” diyor. Bak bu sözün kendisi suçtur. İşkencecilere açıkça siz devam edin, ben yanınızdayım diyor. Ey Adalet Bakanı, kendine güveniyorsan, yönetimim altındaki cezaevlerinde işkence yok diyorsan birlikte işkence iddiası olan cezaevine gidip işkence mağduru iddiası olan kişiye soralım. Eğer işkence yoksa onur sözü, cezaevi çıkışında siyaseti bıraktığımı açıklayacağım. Ey Bekir Bozdağ, yok eğer işkence varsa ve sende de biraz haysiyet varsa çıkışta da sen istifa edersin.