Balyoz ve Ergenekon davalarında yargılanan eski Genelkurmay Başkanı, emekli Orgeneral İlker Başbuğ, KCK davası sanıklarının da yeniden yargılanması gerektiği mesajını verdi.

Tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nde Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer’in sorularını yanıtlayan Başbuğ, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun girişimleriyle gündeme gelen ‘yeniden yargılama’ konusunda, “Sayın Metin Feyzioğlu’nun çalışmalarını takip ediyoruz. Bize göre gerçekçi. Çünkü görüyorsunuz yargı alanında olağanüstü bir dönemden geçiyor Türkiye. Olağanüstü şartları olağan tedbirlerle aşmak zor. Ancak olağanüstü tedbirlerle aşabilirsiniz. Meclis Başkanımız Cemil Çiçek bile ‘Yargı bağımsızlığı öldü’ dedikten sonra yargıyı, kaosu aşmak için olağanüstü tedbirler lazım. Madem herkes ÖYM’ler kalksın diyor, madem çoğunluk terör mahkemeleri kalksın diyor, uzun tutukluluktan rahatsız oluyor, o zaman yeniden yargılama yapılsın. Biz bu öneriyi çözüm olarak görüyor, koşulsuz destek veriyoruz” dedi.

"'BANA OLSUN, ONA OLMASIN' DİYEMEYİZ"

İlker Başbuğ, ‘yeniden yargılama’nın, Balyoz ve Ergenekon davalarının yanı sıra KCK yargılamalarını da kapsaması konusunda ne düşündüğünün sorulması üzerine şu yanıtı veriyor: “Eğer yeniden yargılama olacaksa ‘Bana olsun, ona olmasın’ diyemeyiz. ÖYM’ler kalktığında bu antidemokratik mahkemelerin elindeki tüm dosyalar genel yargıya gitmelidir.”

Başbuğ, Utku Çakırözer’in, “Size göre neden iki yıldır Silivri’desiniz” sorusuna ise, “Bunun yanıtını son kitabımda (Suçlamalara Karşı Gerçekler) bulabilirsiniz. Elimde somut delil olmadan kimseyi itham edemem. Ama ben kendi söylediklerimi biliyorum. Ulus devlet, üniter devlet ve laik devleti savunduğumuz için buradayız” cevabı veriyor.