Ombudsman” Ömeroğlu'nun oğlu THY’de jet hızıyla terfi etti… Erdoğan, Çiçek ve THY ile ilişkileri var…

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, TBMM’de sadece AKP oylarıyla seçilen Mehmet Nihat Ömeroğlu’nun, Başbakan, TBMM Başkanı ve THY ile tarafsızlık ve bağımsızlığını zedeleyecek ilişkileri olduğu gerekçesiyle yemin etmeden görevinden çekilmesini talep etti. Ömeroğlu, Hrant Dink’in hedef gösterilmesine neden olan TCK’nın “Türklüğü aşağılama” başlıklı 301. maddesinden suçlu bulunmasına ilişkin kararda imzası bulunan 18 Yargıtay hâkimi arasındaydı.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, TBMM'de dün akşam sadece AKP'lilerin katıldığı oylama ile ilk ombudsman olarak atanan Mehmet Nihat Ömeroğlu'nun, tarafsızlık ve bağımsızlığını zedeleyecek ilişkileri olduğunu savunarak, yemin etmeden doğrudan istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Oran, basın toplantısında şunları kaydetti:

“Halk arasında «ombudsman kanunu» diye biliniyor. Amacı: Devletle vatandaş arasında bir şikayet mekanizması yaratmak. Kanun ile bir kurum kuruluyor.

Vatandaş kamu denetçisine başvuruyor. Devletten bir şikayeti varsa bunu iletiyor. Yani ombudsman demek, vatandaşın şikayetini çözen adam demek. Vatandaşın devletle bir derdi varsa ombudsman bu işi çözecek. Bu kurumun en iyi işleyen örneği İsveç’te var.

Ben de İsveç’i çok iyi bilirim, orada ombudsman ne yapar? Halk adına devletten hesap sorar. Bir sıkıntı varsa, ombudsman gider devletle bağlantısı sorunu çözer.

THY İLE BAĞLANTILI

Yani ombudsman’ın nasıl olması lazım? Hem hükümetle hem kamu kurumundan hesap sorabilmesi lazım. Onlarla bir ilişkisi olmaması lazım. Ombudsman bağımsız ve tarafsız olacak. Mecliste bir seçim yapıldı. Seçilenle bir sorunum yok. İnsan olarak değerlidir. Ama bakınca. Mesela THY bir kamu kurumu. Bakıyoruz. THY kendisini almış Washington’a götürmüş. Orada yemiş içmiş. Bedelini THY ödemiş. Oğlu THY’de çalışıyor. Arkadaşlarının 5 yılda geldiği mevkiye o 2 yılda gelmiş. Yönetmeliğe de uygun olmadığı söyleniyor. Şimdi bu kişi, bu kuruma «tarafsız» kalabilir mi?

ADALET BAKANIYKEN CEMİL ÇİÇEK İLE ÇALIŞTI

Bakıyoruz geçmişte, TBMM Başkanı Cemil Çiçek de kendisiyle çalışmak istemiş. Adalet Bakanlığı döneminde Sayın Çiçek, bu kişinin Hukuk İşleri Genel Müdürlüğüne getirmiş, müsteşar olması için kararnamesini hazırlamış. Şimdi TBMM Başkanına yönelik bir şikayet gelse bu kişi tarafsız kalabilecek mi?

OĞLUNUN NİKAH ŞAHİDİ BAŞBAKAN ERDOĞAN

Ombudsman’ın gerekirse hükümetten de hesap sorması lazım. Bakıyoruz Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oğlunun nikah şahidi olmuş. Şimdi halkımız bu kişiye nasıl güvenecek? Kamu kurumları ile ilişkisi var. TBMM Başkanı ile ilişkisi var. Başbakanla da farklı bir ilişkisi var. Şimdi hükümeti nasıl denetleyecek?

Biz bu yasayı AB uyum yasaları çerçevesinde çıkardık. Bu uygulamanın AB uygulaması ile ne alakası var? Hükümet daha başlamadan işi bitirdi. AKP’nin bu mantığı sebebiyle en baştan beri konuya uzak kaldık, dün de sürece katılmadık, oylamaya katılmadık. Tavrımızı ortaya koyduk.

HALKIMIZ OMBUDSMANA GÜVENMESİN

Halkımıza diyorum ki kamu denetçiliğine güvenmeyin, ambalaja, pakete, kanmayın, etikete inanmayın ürün defolu. Kamu denetçisi, AKP temsilcisi… Bilin ki ne zaman başınız dara düşerse, o kapı size kapalı.

ÖMEROĞLU, YEMİNDEN ÖNCE GÖREVDEN ÇEKİLMELİ

Son olarak Sayın Ömeroğlu’nu da bir yargıç olarak gereğini yapmaya davet ediyorum. Yemin bile etmeden bu görevden çekilmelidir.”

İKİ ÖNERGE DE VERDİ

Oran, Ömeroğlu ile ilişkilerinin ombudsmanlık kurumunun tarafsızlığını sakatlayıp sakatlamayacağını, Başbakan Erdoğan ve TBMM Başkanı Çiçek’in açıklamasını isteyerek kendilerine iki ayrı soru önergesi de verdi. (Demokrat Haber)