Başbakan Erdoğan, yardım faaliyetleriyle ilgili bilgi verdi ve "İlk 24 saatte bir takım eksiklikler oldu. Bunu kabul ediyoruz. Bu tür durumlarda bu kadar hata payı olması da normal" dedi.

ANKARA- Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

- Erciş'te bir kriz masası oluşturduk ve bu kriz masasının başına da İçişleri Bakanı'nı (İdris Naim Şahin) oturttuk. Van'daki enkazları birlikte gezdik. Yerlerinde incelemelerde bulunduk. Sabah 5 gibi orada son bir toplantı yaptık. Oradaki kriz masasının başına da Başbakan Yardımcım Beşir Atalay'ı geçirdik.

- Gerek Van merkez gerek Erciş olmak üzere Kızılay, AFAD yöneticileriyle birlikte neler yapılacağının adımları atıldı. TSK ile birlikte bütün kuruluşlar el ele vermek suretiyle atılması gereken adımları planlamaya ve atmaya başladık.

- Böyle anları hala siyasi ranta dönüştürmeye çalışanlar var. Hele hele böyle bir deprem felaketi olduğunda seferber olan bir devlet var. 1999 depreminde oraya gidemeyen bir iktidar vardı. Van'da ilk andan itibaren Bakanlar Kurulu orada oldu.

-Tüm vatandaşlarıma yine bir çağrım olacak. Bu çağrıyı çok yaptık, yine yapacağız. Bundan sonra laf dinleme dönemi geçiyor. Biz deprem haberi alınır alınmaz saat 6 gibi alana ulaştık. Tüm arkadaşlarım farklı merkezlerden oraya ulaşmaya çalıştılar. Türkiye genelinde de tüm uçaklarla gerek yardım gerek diğer ihtiyaçları gidermek üzere AFAD, AKUT olarak birçok arama kurtarma ekipleri buraya ulaşmaya çalıştılar.

YİNE MEDYA SUÇLU

Erdoğan, depreme ilişkin de medyayı suçlayarak, “Haber ajansları, televizyonlar birçok şeyi saptırıyor. Milleti aldatmanın anlamı yok. Ben yapılanları anlatıyorum” dedi.

"15 BİN 379 ÇADIR GÖNDERİLDİ"

- Şu an itibarıyla bin 352 yaralı kaydımız var. 3 bin 755 kamu personeli ve 422 sivil toplum örgütü mensubu bölgede çalışıyor. 16 arama kurtarma köpeği, kamuya ait 595 arama kurtarma aracı, sivil toplum örgütleri ve özel şirketleri ait 54 iş makinesi ve araç, 860 sağlık ekibi, 7'si hava ambulansı olmak üzere toplam 140 ambulans, 33 jeneratör bölgede faal durumda. Bu sabah saat 09.00 itibarıyla depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı maalesef 461'e ulaştı. Yaralı sayısı bin 352.

İLK MÜDAHALEDE EKSİĞİMİZ OLDU

- Bölgeye şu ana kadar ulaştırdığımız malzeme de şöyle: Kızılay tarafından, 15 bin 379 çadır gönderildi. Aslında bu çadırlar bu olaya yetecek miktardaki çadırlardır. Fazlasıyla yetecek miktardadır. Ama ne yazık ki olay kontrol dışına çıkınca bu çadırlar yetmez bir durum arz ediyor ve ondan sonra da bakıyorsunuz televizyonlar, 'hemen çadır yok, şu yok, bu yok' diyor. İlk anda gerçekten, ilk 24 saatte bu konuda bir başarısızlık oldu. Bunu kabul ediyoruz. Burada bir eksiğimiz oldu. Ama bu tür olaylarda artık bu kadar eksik de bu kadar hata payı da olacaktır. Bu dünyanın her yerinde otomatiğe bağlanmış olay değil. Herkes görevini biliyor, ama tabii ki bölgedeki mevcut depolarda yeteri kadar katalitik soba veya çadır olmayabilir. Farklı depolardan buralara yine bu çadırlar geldi, geliyor.

- 60 prefabrik ev, 76 bin 500 battaniye, 36 seyyar mutfak, 3 bin 51 mutfak seti, 5 bin 139 katalitik soba sağlanarak Van merkez, ilçe ve köylerine ulaştı ve vatandaşa dağıtıldı, dağıtılıyor. Çadır, battaniye ve diğer malzeme ihtiyacının karşılanması için 5 sivil, 3 askeri olmak üzere 8 uçakla şu anda sevkıyat aralıksız olarak devam ediyor. Bu arada, depremle ve yaraların sarılmasıyla ilgili olarak, bakanlıklarımızın da önemli çalışmaları oldu ve bu çalışmalar devam ediyor.

63 ÖĞRETMENİMİZ YAŞAMINI YİTİRDİ

- Milli eğitim noktasında, Van merkez ve Erciş başta olmak üzere, depremden zarar gören ilçe ve köylerimizde 14 Kasım tarihine kadar eğitime ara verdik. Bölgede sadece 1 okul tamamen yıkıldı. Okullarda genel olarak ilk tespitlere göre hafif hasar olduğu tespit edildi. Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından 37 mühendis, okulların eğitime hazır hale getirilmesi için bölgeye ulaştı. Bu arada, Van Merkez'de 7, Erciş'te 56 olmak üzere toplamda 63 öğretmenimiz maalesef hayatını kaybetti. 13 öğretmenimiz de yaralandı. Hayatını kaybeden öğretmenlerimize de Allah'tan rahmet diliyor, yakınlarına, eğitim camiasına, milletimize bir kez daha başsağlığı dileklerimi sunuyorum.

- Erciş'te 24 derslikli bir okul yapılacak. Hemen süratle bakanımız da bu konuyla ilgilenecek. burada israfa fırsat vermeden kriz masalarımızla irtibatları kurmak üzere yardımların yerini bulması noktasında bu işleri yürütelim. Tekrar bakan arkadaşlarım bölgeye dönecekler. İnşallah hafta sonuna kadar bölgeye yeniden gideceğim. Acı üzerinden siyaset yapılamayacağını AK Parti gösterdi. Bu iş karşılıklı bir müzakereyle yürütülebilirse, hangi ihtiyaç kim tarafından nasıl gideriliyor takip etmiş oluruz.

KILIÇDAROĞLU'NA TEPKİ

Kılıçdaroğlu, hükümeti istifaya çağırarak ne yapıyorsunuz farkında mısın? Bu çağrı ile teröristi yüreklendirdiğinin farkında mısın? Kılıçdaroğlu klasiği yaşanıyor ve 'Ben öyle bir şey demedim' diyor. "