Avrupa Komisyonu üyesi Doç. Dr. Öykü Didem Aydın, Türkiye’de ‘anayasasızlaştırma’ dönemine girildiğini ve iktidarın iç ve dış denetim mekanizmalarının tümünü ortadan kaldırmak istediğini söyledi.

Cumhuriyet’ten Kemal Göktaş’a konuşan Aydın, referandumdan geçen anayasa değişiklikleriyle Türkiye’de siyasetin sınırlarının olmadığı bir anayasa ya da ‘anayasasızlaştırma’ dönemine girildiğini ifade etti.

Bir koalisyonla seçimler kazanılsa dahi, mevcut anayasa değişikliklerinin sürdürülebilir olmadığını dile getiren Anayasa Komisyonu üyesi, yeni bir anayasaya gereksinim olduğunu savundu.

İktidarın idamı getirerek Avrupa’yla bağlarını koparmak istediğinin altını çizen Aydın, iç denetim mekanizmalarının halihazırda ortadan kaldırıldığını, bundan sonraki hedefin de AİHM gibi denetim mekanizmalarından da kurtulmak olduğunu söyledi.

YSK’nın referandum sırasındaki ‘mühürsüz kararı’na ilişkin “YSK’nin bu kararı şiddetle eleştirilmesi gereken bir karar. Tarih bunun notunu düşecektir” diyen Aydın, itirazlar için AİHM yolunun açık olduğunu söylemek için erken olabileceğini ifade etti:

“İnsan hakları sözleşmesi, iç hukuk yollarının tüketilmesini öngörüyor. Tüketilmesinin gerekmemesi için belirli rapor, belirli ziyaretçi, belirli vaka birikmesini bekliyor diyelim. Burada pek bir politik davranma olduğuna inanmıyorum. AİHM pek çok kararında Venedik Komisyonu raporunu beklemişti. BM İnsan Hakları Komisyonu raporlarına atıf yapmıştı. Belirli heyetlerin gelip gözlem yapmasını, gerçek tabloyu görmek istiyor.”