HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Barış Anneleri İnisiyatifinde uzun yıllar yer alan ve eşi 13 Ağustos 1989’da gözaltında kaybedilen Şırnak’ın Kasrik Beldesi’nin HDP İl Eş Başkanı olan 58 yaşındaki Vasfiye Avcı'nın tutuklanmasını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu.

İrmez önergede, “58 yaşında olan, iki kez kalp ameliyatı geçirmiş ve hali hazırda şeker hastalığı tedavisi gören Vasfiye Avcı’nın tutuklanmasının gerekçesi nedir?” diye sordu.

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez’in, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun cevaplaması istemiyle TBMM’ye sunduğu önerge şöyle:

Demokratik siyasetinin önünün tıkanması ile toplumsal baskı ve sindirmenin hat safhalara taşındığı bu dönemde en büyük direnci yıllardır barış için başta kadınlar olmak üzere, mücadele edenler vermektedir.

58 yaşında olan ve barış mücadelesinin Şırnak’taki simgelerinden biri olan Vasfiye Avcı 14 Ocak 2016 tarihinde tutuklanmıştır. 

Barış Anneleri İnisiyatifinde uzun yıllar yer almış ve eşi 13 Ağustos 1989’da gözaltında kaybedilmiş ve aynı zamanda Şırnak’ın Kasrik Beldesi’nin HDP İl Eş Başkanı olan Avcı 13 Ocak 2016 tarihinde gözaltına alındıktan sonra bir gün sonra tutuklanmıştır.

58 yaşında olan ve iki kez kalp ameliyatı geçirmiş olan Avcı ayrıca şeker hastasıdır. Yaşı ve sağlık durumu tutuklu yargılanmasının önünde engel olan Avcı’nın tutuklu yargılanması telafisi zor sonuçlar ortaya çıkarmaya müsaittir.

Bu bağlamda;

1-            58 yaşında olan, iki kez kalp ameliyatı geçirmiş ve hali hazırda şeker hastalığı tedavisi gören Vasfiye Avcı’nın tutuklanmasının gerekçesi nedir?

2-            Mahkeme Vasfiye Avcı’nın tutuklu yargılanmasına karar verirken yaşını ve ağır hastalığını göz önünde bulundurmuş mudur? Bulundurmamış ise daha fazla hastalanması durumunda bunun sorumlusu kim ve/veya kimler olacaktır?

3-            Vasfiye Avcı’nın mevcut sağlık durumu ve yaşı ile cezaevinde yaşamını idame ettiremeyeceği ortadayken tutuklu olarak yargılanmasının gerekçesi nedir?

4-            Yaşı ve sağlığı tutuklu yargılanmasının önünde engel olan Vasfiye Avcı’nın tutuksuz yargılanması konusunda herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?

5-            Hasta mahpusların serbest bırakılmasına yönelik yoğun bir toplumsal talep varken Vasfiye Avcı’nın tutuklu yargılanmasının nedeni nedir?

6-            Mahpusların sağlık durumlarında telafisi zor tahribatların ortaya çıkmasının önüne geçmek için bakanlık olarak yürüttüğünüz herhangi bir çalışmanız var mıdır?