Kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, 514. kez Galatasaray'da bir araya geldi.

Bu haftaki eylemde Silopi'de kaybedilen HADEP yöneticileri Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz için adalet istendi. Eyleme, Tanış ve Deniz'in aileleri de katıldı.

NE OLMUŞTU?

25 yaşındaki Serdar Tanış, 2000 yılının Eylül ayında Silopi'de, HADEP ilçe teşkilatını açmak üzere parti genel merkezince görevlendirildi. Serdar Tanış ve arkadaşları çalışmalara başlayınca, Şırnak İl Jandarma Alay Komutanı General Levent Ersöz ve Silopi İlçe Jandarma Karakol Komutanı Yüzbaşı Süleyman Can'ın tehditleri de başladı. Tüm tehditlere rağmen 3 Ocak 2001 tarihinde HADEP ilçe teşkilatı açıldı. Bu durum, HADEP Silopi İlçe Başkanı olan Serdar Tanış üzerindeki baskı ve tehditleri daha da artırdı. Tehditler üzerine Serdar Tanış, 9 Ocak'ta, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve resmi kurumlara başvurularda bulundu, maruz kaldığı tehditleri anlattı.

25 Ocak 2001'de Astsubay Taşkın Akgün, Serdar Tanış'ı telefonla arayıp Silopi Jandarma Komutanlığı'na gelmesini istedi. Serdar Tanış, ilçe yöneticisi 27 yaşındaki Ebubekir Deniz'le birlikte Silopi Jandarma Komutanlığı'na gitti ve onlardan bir daha haber alınamadı.

Silopi Jandarma Komutanlığı 5 gün boyunca onları görmediklerini söyledi. Kamuoyu baskısının artması üzerine Şırnak Valisi Hüseyin Başkaya, Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz’in 25 Ocak'ta Silopi Jandarma Komutanlığı'na geldiklerini ancak yarım saat kalıp, tutanak imzaladıktan sonra oradan ayrıldıklarını açıkladı. Daha sonra Tanış ve Deniz'e ne olduğuna dair ısrarlı sorular karşısında Vali Başkaya, "HADEP’lileri arkadaşları kaçırmış olabilir" cevabını verdi.

'BU ÜLKEDE ADALET YOK'

Ebubekir Deniz'in ağabeyi Mehmet Ata Deniz, Kürtçe yaptığı konuşmada, süreci özetledi. "Tüm başvurularımız sonuçsuz kaldı" diyen Deniz, "Bu ülkede adalet yok" diye konuştu.

Serdar Tanış'ın babası Şuayip Tanış, bizzat kendisinin de Levent Ersöz tarafından tehdit edildiğini belirtti, "Serdar ve Ebubekir'in kaybedilmesinin birinci faili Levent Ersöz'dür" dedi. Kaybedenlerin peşini bırakmayacaklarının altını çizen Tanış, "Bu ülkede adalet varsa, kayıplar açığa çıkartılmalı" dedi.

Tanış'ın kardeşi Hakim Tanış, hukuki süreç hakkında bilgi verdi. Yıllarca Silopi Savcılığı'nda bekleyen dosyanın daha sonra özel yetkili Diyarbakır Savcılığı'na gönderildiğini ancak hiçbir işlemin yapılmadığını belirten Avukat Tanış, şöyle konuştu: "Kayıplarımızın Dargeçit'te gömüldüğüne dair bilgiler vardı. Bunu savcılığa ilettik ve kazı çalışması yapılmasını istedik. Ancak yıllarca bu talebimiz de karşılanmadı. 3 Ocak 2014'de bir kazı çalışması yapıldı, kemikler çıkartıldı. DNA testi sonucunda kemiklerin yakınlarımıza ait olmadığı söylendi. Ancak bu sonuç da içimizi rahatlatmış değil. Yakınlarımızın o bölgeye gömüldüğüne dair somut bilgiler mevcut."

Bugünkü eylemde Cemil Kırbayır'ın ağabeyi Mikail Kırbayır da konuştu. Kırbayır halka seslendi, "Sesimizi, çığlığımızı duyun. Sesimize ortak olun" dedi.

'FAİLLER KORUNDU'

İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına yapılan açıklamada ise Danış ve Deniz'i kaybedenlerin bugüne kadar korunduğuna dikkat çekildi, "Hakikatin ve adaletin olmadığı yerde bütün toplum tehdit altındadır" denildi.

Açıklamada, Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz'in akıbetleri açıklanıncaya ve korunan failleri yargılanıncaya kadar davanın kapanmayacağı belirtildi. (ETHA)