KHK ile ihraç edilen öğretim üyesi Prof. Dr. Cihangir İslam, AK Parti’nin hak, hukuk, adalet gibi kavramlarla ilişkilendirilemeyeceğini söyledi.

Cumhuriyet’ten Kemal Göktaş’a konuşan İslam, AKP’nin MHP’yle benzeştiğini kaydederek, “AK Parti tarihinin hiçbir döneminde İslamcı olmadı, şu anda da değil. Böyle bir niyetleri de olmadı. Bunu sadece siyasal, ilkesel ve ahlaki tutarsızlıkları açısından söylemiyorum. Seçtikleri yolun kalitatif özelliklerinin de, beyanlarının da, siyasetlerinin de hiçbir zaman bu minvalde olmadığını ifade ediyorum. AK Parti’yi eleştirenlerin bir kısmı belki bir taşla iki kuş vurma hevesiyle ancak büyük bir çoğunluğu -kibarca maddi bilgi hatası diyelim- bu nedenlerle AK Parti’yi İslamcı olarak görüyor veya görmek istiyor” dedi.

İslam, devletçi ideolojilerin AKP’de vücut bulduğunu ancak İslamcılığın buna itiraz ettiğini dile getirerek, “AK Parti geldiği noktada küresel kapitalist sistemin taşıyıcısı konumunda, Bonapartist, otoriter, jakoben, milliyetçi, Makyavelist, sağcı bir partidir. İslam, hatta İslamcılık ile ilişkisi semboller üzerindendir ve araçsaldır. Adalet, hak, hukuk gibi kavramlarla; kucaklayıcılıkla alakası yoktur.”

AKP’nin adalet ve eşitliği temel almadığını ve bu yüzden de İslamcı ilkelere sahip olmadığını belirten İslam, “İslamcılık konusunda herkes farklı şeyler anlıyor. AK Parti’nin eleştirilere muhatap olan tarafı yani adaletsizlik, lidere mutlak bağlılık, mutlak itaat, ekonomik adaletsizlik, nepotizm, menfaatçilik İslamın ilkelerine bağlı olduklarından kaynaklanmıyor, bu ilkeleri terk etmelerinden kaynaklanıyor” dedi.

İhraç edilen profesör, AKP’nin tek sorununun demokrasiden uzaklaşması olmadığını söyleyerek, partinin İslamcılarla yollarını ayırmasının mümkün olup olmadığı sorusuna şu yanıtı verdi: “AK Parti içerisinde İslamcı yoktur. Girdiyse de o kimliğini bırakıp girmiş, oradaki ilişki biçimine ayak uydurmuştur. AK Parti’nin insana ve gruplara bakışı araçsaldır. İşine geleni kullanır, fonksiyonu bitince bir kenara koyar. Gruplar arasındaki kavga menfaat kavgasından öte bir şey değil. Üzerinde çok fazla kafa yormak anlamlı gelmiyor.”

Cihangir İslam, Kafkas Üniversitesi'nde öğretim üyesi iken KHK ile ihraç edildi. İslam, başörtülü ilk milletvekili olarak Fazilet Partisi'nden Meclis'e giren Merve Kavakçı'nın da eşi.

Merve Kavakçı’nın kardeşi Ravza Kavakçı, halen AK Parti milletvekili olarak TBMM’de görev yapıyor.