İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, kapatılan HEP'in Diyarbakır İl Başkanı'yken JİTEM tarafından 24 yıl önce öldürülen Vedat Aydın'ı andı.

"Vedat Aydın'ı katledilişinin 24. yılında anıyoruz" başlığıyla yazılı açıklama yayımlayan İHD İstanbul Şubesi, "İHD’nin Diyarbakır Şubesi’nin kurucularından ve yöneticilerinden de olan Vedat Aydın’ın katledilmesi, Kürt meselesinin bir halka karşı topyekün savaş yoluyla çözülmek istendiğinin ilanıydı. 1990’lar boyunca Türkiye ve Kürdistan topraklarında işlenen sayısız cinayet, işkence ve gözaltında kayıp vakası için Vedat Aydın cinayeti adeta bir prototiptir. Kaçırma biçimi, işkence edilmesi ve ardından cenazesine saldırılması o yıllar için tüm vakalarda ortaktır" diye belirtti.

Vedat Aydın’ın insan hakları, demokrasi ve özgürlük mücadelesini kamusal alanda tüm hukuk imkânlarını kullanarak başarılı biçimde yürüttüğü için JİTEM'in hedefi olduğunu ifade eden İHD, "İHD kongresinde Kürtçe konuştuğu için hapis yatmış, mahkemelerde Kürtçe konuşmakta ısrar etmişti" dedi.

"Vedat Aydın cinayetinin aydınlatılmaması, hâlâ o karanlık kapının açık olduğunu gösterir" diyen İHD, "Bugün kimsenin kendisini, artık o karanlık yıllara dönülmez diye kandırma lüksü yoktur. Bütün faili meçhuller, gözaltında kayıplar, işkenceler aydınlatılmadıkça, bu işleri yapan örgütlenme deşifre edilmedikçe aynı kapıların kapandığını öne sürmek imkânsızdır" diye kaydetti.

İHD İstanbul Şubesi, 5 Temmuz 1991’de dört sivil polis tarafından evinden alınıp, 7 Temmuz’da cesedi bulunan Halkın Emek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın’ı saygıyla anarken, tüm demokrasi güçlerini başta Vedat Aydın olmak üzere gözaltında kayıp ve faili meçhul cinayet dosyalarını aydınlatma talebine destek olmaya çağırıyoruz" dedi. (ETHA)