Soner AYDIN / Demokrat Haber

İHD Mersin Şubesi son zamanlarda Mersin’de Kürt çocuklarına yönelik baskıların arttığına yönelik iddialarla ilgili bir açıklama yaptı. Gözaltına alınan çocuklara ve ailelerine yönelik ajanlaştırma dayatması uygulandığını dile getiren Tanrıverdi, 7 yaşında ki Ş.T adlı çocuk hakkında hayatında hiç gitmediği halde Urfa Suruç’ta eyleme katıldığı iddiasıyla dava açıldığını belirtti.

Konuyla ilgili bir İHD Şube binasında bir açıklamaya yapan ve Mersin’de son dönemlerde özellikle çocuklara yönelik çok ciddi baskılar yaşandığına dikkat çeken İHD Mersin Şubesi Ali Tanrıverdi, “Bu konuda çok ciddi şeyler var. Zaman zaman bunu dile getiriyoruz. Fakat öyle bir olay var ki AKP hükümetinin çıkarttığı iç güvenlik yasasından sonra artık akla hayale gelemeyecek bir takım olayların yaşanacağı sinyali verilmektedir. Bu olaylardan bir tanesi de üç gün Mersin’de yaşandı. Mersin’de 7 yaşında ki bir çocukla ilgili yaşanan olay çok tuhaf, son derece ilginç ve düşündürücü bir olaydır. 7 yaşında ki Ş.T adında bir çocuk bir hafta önce evlerine giden polisler tarafından karakola çağrılıyor. Karakola götürülen çocuk bir gün sonra adliyeye sevk ediliyor. Mahkemeye çıkartılan 7 yaşında ki Ş.T hakkında şok iddialar ileri sürülüyor ve hakkında dava açılıyor” dedi.

“URFA’YA HİÇ GİTMEDİ AMA URFA’DA EYLEME KATILDI!’’   

Tanrıverdi, Ş.T hakkında açılan davada dosyasında ; “Urfa Suruç’a giderek Kobane sınırındaki yasa dışı eylemlere katılmak, yüzüne maske ile kapatmak, güvenlik güçlerine taş atmak ve molotof fırlatmak, devlet malına zarar vermek, polisin uyarısına rağmen bu saldırılarını sürdürmek” gibi iddiaların yer aldığını aktardı.

7 yaşında ki Ş.T hakkında ortaya atılan iddiaların şaka ya da yanlış olmadığını, gerçeğin ta kendisi olduğunu vurgulayan Tanrıverdi, “Ş.T hayatında hiçbir zaman Urfa’ya götürülmemiştir. Güvenlik güçleri bunu ispatlasın tüm suçlamaları peşinen kabul ediyoruz. Kaldı ki ilkokul 2. sınıftaki bu çocuğu hangi güçle taş ve molotof atacak, polise karşı nasıl direnecek” ifadelerini kullandı.

“GECELERİ UYUYAMIYOR, DERSLERİNE ÇALIŞAMIYOR”

Ş.T’nin maruz kaldıkları olaylar nedeniyle ağır psikolojik sorunlar yaşadığını sözlerine ekleyen Tanrıverdi şunları söyledi: “ Ş.T geceleri uyuyamıyor. Yatakta fırlayarak kalkıyor, polisler beni alıp götürecekler diye bağırıyor. Derslerine çalışamıyor. Arkadaşları ‘Seni hapse götürecekler’ dediklerinde ağlamaya başlıyor. Bu çocuğa yaşatılanların hesabını kim verecek.”

“ÖNCE SÜRGÜN, SONRA MAHPUSLUK”

Olayla ilgili kendilerine başvuran Ş.T’nin babaannesi Meryem Tuğrul’un, köylerini terk ettikten sonra geldikleri Mersin’de eşi Salih Tuğrul’un tutuklandığını ve 20 yıl cezaevinde kaldığını, düşme sonucu felç kalmasına ve ATK raporu olmasına rağmen zamanında tahliye edilmemesi nedeniyle şuanda ölümle pençeleştiğini anlattığını aktaran Tanrıverdi; Meryem T’nin bir oğlunun 2 yıl cezaevinde kaldığını bir oğlununsa halen Kürkçüler cezaevinde olduğunu ailesinden kimsesinin kalmadığından dolayı Ş.T’nin şimdiden korkutulmaya çalışıldığını sözlerine ekledi.

Açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi son iki gün yaşları 7 ile 15 arasında değişen yaklaşık 10 çocuğun gözaltına alındığını ve bu gözaltılarla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.