İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 1 Mayıs'ta ve 1 Mayıs eyleminde gözaltına alınanların adliye sürecindeki yaşadığı hukuksuzluklara ilişkin "Hak İhlalleri Raporu" yayımladı. Raporda 1 Mayıs günü polis tarafından alıkonulan herkese gözaltı işlemi yapılmadı için gözaltı sayısının tam olarak belirlenemediği belirtilerek, 454 kişinin hak ihlaline uğradığını açıkladı.

Raporda; saldırılar nedeniyle 16 kişinin yaralandığı, gözaltına alınan 408 kişinin ise gözaltına alınırken, gözaltı araçlarında ve gözaltı merkezlerinde işkenceye maruz kaldığı, ters kelepçe ile saatlerce bekletildiği, yeme-içme ve tuvalet gibi temel ihtiyaçların giderilmesinin önlendiği ifade edildi.

'İŞKENCE YENİDEN GÜNDEME GELDİ'

Rapor, "İç Güvenlik Yasası'nın 1 Mayıs'ta tam olarak yaşama geçtiğine değinirken, yasa öncesine kıyasla polisin gözaltı işlemlerinde daha sert davrandığı ve işkencenin yeniden gündeme geldiğini gözler önüne seriyor.

 Buna göre, birçok kişi hakkında 'önleyici gözaltı' işlemi uygulanırken avukatların ve aktivistlerin bilgi alması, gözaltına alınan ve alıkonulan kişilere ulaşmalarının da engellendiğini; yaşananların 'İç Güvenlik Yasası'nın uygulama alanının kanunda yazanlardan ve dolayısıyla tahminlerden çok daha ileri gideceği" de raporda yer alan ifadeler arasında.

Raporun 1 Mayıs günü polis müdahalelerinin yaşandığı bölgelerde gözlemci-aktivist olarak yer alan gönüllülerden alınan bilgiler, 1 Mayıs Kriz Masası avukatları ve basın aracılığıyla elde edilen verilerden oluşturulduğu, aktivistlerin zaman zaman polis ve adliye birimleri tarafından engellendikleri, darp edildikleri de raporda yer alan bilgiler arasında. (ETHA)