Soner Aydın / Demokrat Haber

İHD Mersin Şubesi, Çocuk Hakları Manifestosunu hazırladıklarını duyurdu. Hazırlanan Manifesto için imza kampanyası başlatan İHD, tüm milletvekili ve milletvekili adaylarına seslendi.

ÇOCUK HAKLARI MANİFESTOSU HAZIRLADIK”

İnsan Hakları Mersin Şubesi (İHD) Başkanı Yıldız Koca, hazırladıkları Manifesto'ya yönelik Şube binasında bir açıklama yaptı. Manifesto'nun içeriği hakkında bilgi veren Koca, "Ülkemiz nüfusunun önemli bir kesimini oluşturan, ancak oy kullanma hakları olmadığı için siyasi partilerin seçim beyannamelerinde  çok fazla yer alamayan çocuklarla ilgili, siyasi partilerde ve adaylarda duyarlılık yaratmak üzere; her biri çocuk alanında etkili ve önemli hak temelli çalışmalar yürüten, 200 civarında STÖ, Girişim ve Mücadele Ağı olarak “Çocuk Hakları Manifestosu” adlı bir belgeyi hazırladık” dedi. 

''TÜRKİYE'DE HER ÜÇ KİŞİDEN BİRİ ÇOCUKTUR''   

Web sayfasındaki manifestoyu okuyup imzalayan milletvekilleri ve milletvekili adaylarının isimlerinin sayfada yayınlanacağını belirten Koca, “Çocuklarla ilgili rakamsal veriler bu çalışmanın yapılmasının ne kadar gerekli ve geç kalınmış bir çalışma olduğunu ortaya koymaktadır. 18 yaşının bitimine kadar her birey çocuktur! Türkiye’de her üç kişiden biri çocuktur! Yani 25 milyonun üstünde çocuk… Her üç çocuktan biri yoksulluk içinde yaşıyor.  Her yıl güvenlik birimlerine gelen ve getirilen çocuk sayısı artıyor, 2013 yılı verilerine göre; bu sayı 273,571’di; bu çocuklarda 103,278’i adli birimlere sevk edilmiş, mağdur çocuk sayısı ise 121,717’di. Annesiyle birlikte 450 çocuk cezaevlerinde kalmak zorunda bırakılmıştır. Her yıl 10 binden fazla çocuk gözaltı ve cezaevi ile tanışmaktadır. Cezaevlerinde yaklaşık 2200 çocuk var ve bunların yaklaşık sadece 542’si hükümlü. Bakım kurumlarda koruma altında yaklaşık 11, 000 çocuk vardır. Cinsel suçların yarısı yani yaklaşık işlenen cinsel suçlardır. Engelli çocuk istatistikleri tam olarak bilinmemekle birlikte 2011 yılı rakamlarına göre 3 yaş ve üstü engelli çocuk sayısı 480,000 civarındadır. Bunlardan yalnızca 242,716 engelli çocuk örgün eğitim kurumlarına devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLARIN MİLLETVEKİLİ OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ’’    

“Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası belgelerde yer alan hakların çocuklar için kullanılır olmasına çalışın” diyen Koca, ”Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi, Çocuğa Karşı Şiddeti Önlemek için Ortaklık Ağı, Çocuğa Karşı Ticari Cinsel Sömürü ile Mücadele Ağı, Çocuk Gelinlere Hayır Platformu ve Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı’nın yer aldığı 200’ün üzerinde sivil toplum örgütü ve insiyatifi birlik olduk ve tüm milletvekili adaylarını hazırladığımız Çocuk Hakları Manifestosunu imzalayarak, çocukların Milletvekili olmaya çağırıyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

Koca’nın ardında kısa bir konuşma yapan İHD Mersin Şubesi eski Başkanı Ali Tanrıverdi, “Toplum örgütünün hazırlamış olduğu deklarasyona ve taleplerine aynen katılıyorum. Milletvekili seçildiğim takdirde öncelikli çalışmalarımın içerisinde bu önerilerin hayata geçmesi için çocuklar ile ilgili çalışmaya öncelik tanıyacağımı ve bu çalışmaların hayata geçmesi içinde her türlü girişim gayret ve çabayı göstereceğimi taahhüt ediyorum ve bu taahhütnameyi imzalıyorum” şeklinde konuştu.

Milletvekilleri ve milletvekili adayları hazırlanan 'Çocuk Hakları Manifestosunu' (http://www.cocuklarinvekiliyim.org/) adresinden okuyup imzalayabilir.