İnsan Hakları Derneği (İHD) seçim sürecinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin Genel Merkez’de basın toplantısı düzenlendi.

İHD, 23 Mart-3 Haziran 2015 tarihleri arasında seçim sürecinde yaşanan siyasi partilere yönelik ihlalleri açıkladı. Buna göre; "Partilerin seçim bürolarına/araçlarına, adaylarına, mitinglerine ve çalışanlarına yönelik baskın, saldırı, tehdit ve polis baskınları sayısı 187 olup, bu saldırılardan 168’i HDP’ye, 12’si AKP’ye, 5’i CHP’ye ve 2’si MHP’ye oldu. Bu saldırılarda toplam 97 kişi darp edilip yaralandı ve bunlardan 93’ü HDP’li. Bu saldırılar nedeni ile 10 saldırgan gözaltına alındı, bunlardan 1’i tutuklandı."

Seçim çalışmaları sürecinde toplam 183 kişinin gözaltına alındığını ve 8 kişinin tutuklandığını belirten İHD, “Bu seçim sürecinde gözaltına alınma sırasında 32 HDP’li işkence ve kötü muameleye uğradığı iddiasında bulunmuştur. Yine bu süreçte HDP’nin 2 mitingi, 1 konseri yasaklanmış, 1 yürüyüşü engellenmiş ve 1 miting meydanının tahsis edilmesine izin verilmemiştir” dedi.

Ayrıca İHD, 7 Haziran günü Bağımsız Seçim İzleme Platformu ile birlikte 26 ilde, toplamda 48 ilde, 2 bin 500 kişi ile YSK’nın onayı dahilinde bağımsız seçim gözlemciliği yapacağını belirtti. Açıklamada “Türkiye’deki tüm il ve ilçe seçim kurulu hakimliklerinin, görevlendireceğimiz kişilerin bağımsız seçim gözlemciliği yapmalarına engel olmamasını, aksi halde konuyu Avrupa Konseyi ve AGİT nezdinde şikayet konusu yapacağımızı belirtmek isteriz” denildi.