Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) heyetinin hafta sonu gerçekleştirdiği son İmralı ziyaretinin ardından Abdullah Öcalan'dan gelecek çekilme süreci mesajı beklenirken, BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken’in Meclis'teki ifadeleri şöyle haber olmuştu:

"Baluken, 5. heyetin de İmralı'dan döndüğünü hatırlatarak, "Arkadaşlarımız hafta sonu görüştüler. Ancak halen İstanbul'dalar Ankara'ya geldiklerinde detaylı bilgi sahibi olacağız. Ancak Öcalan, çözüm sürecine ilişkin kararlı, iradesini tekrar ortaya koymuştur. Birkaç güne çekilme süreci başlar. Silahsızlanmaya doğru gidecek somut adımlar atılacağını görüyoruz" dedi."

DÜZELTME

“Bugün TBMM’de düzenlemiş olduğum basın toplantısında yaptığım bazı değerlendirmeler ne yazık ki kamuoyuna farklı yansıtılmıştır” diyen BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken’in açıklaması şöyle:

“Geri çekilme süreciyle ilgili sorular üzerine, bu konuda herhangi bir takvimin netleşmediğini, Sayın Öcalan’la yapılan son görüşmenin içeriğine dair giden heyetle henüz bir görüşme yapmadığımı ifade ettim. Sayın Öcalan’ın kamuoyuna yansıyan mesajı bağlamında birkaç gün içerisinde kendisinin açıklama yapacağını, bunun da kamuoyundaki beklentileri arttırdığını belirttim. Kamuoyundaki beklentilerle birlikte hükümetin de demokratik adımlar noktasında harekete geçmesi gerektiğini ifade ettim. Koruculuk sisteminin kaldırılması önerisini yaparak, yaşamın bütün alanlarının silahsızlandırılması gerektiğini söyledim. Ancak benim sözlerim, farklı yansıtılarak, geri çekilmenin birkaç gün içinde başlayacağı şeklinde bazı yorumlar yapıldı. Bu yorumlar gerçeği yansıtmamaktadır. Biz genel bir değerlendirmeyle, sürecin daha olumlu gideceğine dair beklentileri dile getirdik. Yoksa birkaç gün içerisinde geri çekilme başlayacak şeklinde bir açıklamamız olmamıştır. Zaten geri çekilme süreciyle ilgili olarak bir gelişme olursa bu konuda ilgili tarafın kendisi açıklama yapar.”