HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Bütçe Görüşmeleri sırasında AK Parti hükümeti ile Suriye’deki İŞİD arasında ticaret yapıldığını iddia etti.

Baluken, “2015’in başından Haziran ayına kadar da 981 bin dolar. Topladığımızda bir buçuk yıl içerisinde 7 milyon dolara yakın bir ihracat var ve Haziran ayından itibaren YPG o bölgeyi özgürleştirdiği anda da kapı kapanıyor, ihracat rakamı sıfır”dedi.

Meclis’te 2016 Yılı Bütçe Görüşmeleri’nde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sınır kapılarında elde edilen gelirlere ilişkin bilgi verdi, bazı rakamları açıkladı.

Çavuşoğlu’nun ardından da muhalefet görüşlerini dile getirdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) adına, Grup Başkan Vekili İdris Baluken söz aldı.

AK Parti hükümeti dönemindeki sınır kapılarına ilişkin Dışişleri Bakanlığı’nın sunduğu rakamlara değinen Baluken, söz konusu rakamların Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve TÜİK verileriyle çeliştiğine dikkat çekti.

Baluken, “2014 yılında yani Til Ebyad DAİŞ’in elinde bulunurken bu kapıdan yapılan ihracatın miktarı 5 milyon 5 bin dolar,” dedi ve şöyle devam etti:

“2015’in başından Haziran ayına kadar da 981 bin dolar. Topladığımızda bir buçuk yıl içerisinde 7 milyon dolara yakın bir ihracat var ve Haziran ayından itibaren YPG o bölgeyi özgürleştirdiği anda da kapı kapanıyor, ihracat rakamı sıfır.”

2013’te IŞİD’in eline geçen Karkamış/Cerablus sınır kapısındaki ticaret verilerini de açıklayan Baluken, 2013’ten 2014’e kadar 2 milyon 699 bin dolarlık, 2014 yılında da 1 milyon 838 bin dolara yakın bir ihracat olduğunu kaydetti.

Baluken, “Eğer DAİŞ bir terör örgütüyse bu ihracat rakamları ne anlama geliyor, o bölgeye ne ihraç edildi? Bu kadar büyük bir ticari hacimle yapılan bir faaliyet, özellikle bölge özgürleştikten, PYD’nin denetimine girdikten sonra neden durdu?” diye sordu.