CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında Veysel Güney'in idamı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ağbaba, Veysel Güney'in 32 yıl önce idam edildiğini ve 32 yıldır mezar yerinin bilinmediğini söyledi.

 

CHP'li Ağbaba, " 11 Haziran 1981 yılında idam edilen Veysel Güney'in cansız bedeni ailesine teslim edilmek yerine resmen yok edildi. Resmen derken lafın gelişi değil, resmen, yani devlet eliyle yok edildi. İşte o günden beri mezarı meçhul, bedeni meçhul bir olayla karşı karşıyayız" dedi

 

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, sözlerinde şunları kaydetti:

"Veysel yakalandıktan sonra kısa bir sonra mahkeme karşısına çıkarıldı. Kendini savunma hakkı verilmedi. İdam cezasına mahkûm edildi. Veysel'in idamını mütalaa eden Savcı Mete Göktürk, yıllar sonra ellerinde yeterince delil olmadan bu karara vardıklarını itiraf etmiştir. Yani Veysel, 12 Eylül cellatlarının haksız ve hukuksuz yere elimizden aldığı sevgili oğullarımızdan, kızlarımızdan biridir.

 

Veysel'in masumiyeti bir yana, Devletin kendi elleriyle canını aldığı birinin bedenini kendi eliyle kaybetmesi, bir insanlık suçudur. Bu insanlık suçunun sorumlusu yıllardır aramızda dolaşmaktadır. İdam edildiği gün, Veysel'in ailesi tehdit edilmişti ve yıllarca da o tehditlerle karşı karşıya kaldılar. Şimdi onlar da Veysel'in bedeni ve mezarı bulunsun diye çaba harcıyorlar.

 

Burhan Erdem'in Adresine Ulaştık”

Biz Veysel Güney'in idamı ve bedeninin kaybedilmesiyle ilgili olarak soru önergesi verdik, araştırma önergesi verdik, basın açıklaması yaptık. Dedik ki: " Veysel'in cansız bedenini kaybeden Yüzbaşı Burhan Erdem'i bulun, yargı karşısına çıkarın." Orduevlerine girip çıkan, her ay bankadan maaşını çeken Burhan Erdem'i bir türlü bulamadılar. Ama 78'liler vakfıyla yürüttüğümüz ortak mücadele sonucu Burhan Erdem'in adresine ulaştık.

 

Yüzbaşı Erdem, Ankara'da orduevlerine girip çıkmakta ve yazları Akdeniz'de bir belde yazlığında yaşamaktadır. Yetkililere şimdilik bu kadarını söylüyorum. Eğer hala bulamıyorlarsa, kendi ellerimizle savcıyı ve polisi alıp Yüzbaşı Erdem'in adresine götüreceğiz. Buradan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e sesleniyorum: "Ya siz bulun insanlık suçlusunu, ya da biz bulup size teslim edelim" dedi