ANKARA- İçişleri Bakanlığı, Gezi Parkı direnişiyle başlayan ve ülke geneline yayılan halkın onur ve özgürlük ayaklanmasıyla ilgili geniş kapsamlı bir rapor hazırladı.

Star gazetesinde yer alan rapora göre, eylemler süresince en etkili örgüt Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) oldu. Bakanlığın raporuna göre, 80 ilde düzenlenen eylemlere yaklaşık 3 milyon 545 bin kişi aktif olarak katıldı. Eylem yapılmayan tek kent Bayburt oldu.

Raporda, polis terörü sonucu yaşanan gözaltı ve tutuklamalara ilişkin de bilgi verildi. Buna göre, 5 bin 341 kişi gözaltına alındı. En fazla gözaltı Ankara'da yaşandı. Ankara'daki 280 olayda 905 kişi gözaltına alınırken, İstanbul'da 872 gözaltına alındı. İzmir'de 50, İstanbul'da 40, Ankara'da 37, Bursa'da 8, Erzincan ve Malatya'da 7, Kocaeli'nde 6 olmak üzere toplamda 160 kişi tutuklandı. Rapora göre, gözaltı konusunda örgütsel dağılımda "MLKP operasyonu" adı altında yapılan operasyonlar yüzde 38 ile ilk sırada yer aldı. Gözaltına alınanların yüzde 23'ü SDP, yüzde 8'si TKP-ML, yüzde 7'si ise DHKP-C üyesi olduğu iddia ediliyor.

Rapora göre, eylemlere saldırılar sonucu 4 bin 312 sivil, 694 kolluk kuvveti yaralandı.

Raporda, olaylarda yüzde 53'le en çok etkiyi sivil toplum örgütlerinin yaptığı, siyasi partilerin yüzde 22'yle direkt etkisinin olduğu belirtildi. Bu iki yapıyı yüzde 16 ile ulusalcı grupların takip ettiği, en az etki edenlerin ise dini gruplar olduğu kaydedildi.

TOPLAM 4 BİN 725 GÖSTERİ DÜZENLENDİ YAPILDI

Taksim'de başlayarak 80 ile yayılan halk ayaklanmasında toplam 4 bin 725 gösteri düzenlendi. Söz konusu eylemlere, 3 ay boyunca yaklaşık 3 milyon 545 bin kişi katıldı.

En çok katılım 1 milyon 153 bin kişiyle İstanbul olurken, bu şehirde 733 etkinlik ve eylem düzenlendi. Eylemlere en ciddi katılım 1 Haziran, 7 Temmuz ve 13 Temmuz tarihlerinde yaşandı.

Raporda, eylemlere katılımı artırmak için açılan 20 Twitter hesabının rapor edildiği görülüyor. Bu hesapların her birinden 7 binden fazla paylaşım yapıldığı, günlük ortalama 5 bin Tweet atıldığı ifade edildi.

39 MİLYON TWEET ATILDI

Başta Twitter olmak üzere sosyal paylaşım sitelerinin tamamını etkin bir şekilde kullanan Gezi eylemcilerinin Twitter'da 150 konu başlığı (hashtag) altında 39 milyon paylaşımda bulunduğu görüldü. Bu dönemde ayrıca 2 buçuk milyon İngilizce Tweet atıldı. (ETHA)