İçişleri Bakanı Selami Altınok, Doğu ve Güneydoğu'daki 22 ilde 5 bine yakın korucu alınacağını söyledi.

Yeni korucu alımlarını 'müjde' olarak duyuran İçişleri Bakanı Selami Altınok "Başbakanımızın talimatıyla Doğu ve Güneydoğu'da bulanan koruculuk sisteminin daha etkin noktaya gelebilmesi adına boş bulunan 5 bine yakın korucu kadrosu ilanlarımızı başlatıyoruz. 22 vilayetimizde 5 bine yakın yeni, daha genç kardeşimizi, emeklilik nedeniyle boşalan korucu kadrolarında istihdam edeceğiz. Bunun da müjdesini Güneydoğu'da o kadroların açılmasını sabırsızlıkla bekleyen, korucu olmayı arzu eden çok değerli kardeşlerimize müjde olarak vermek istiyorum" dedi.

47 BİN KORUCU GÖREVDE

2014 yılının şubat ayı rakamlarına göre 47 bin 800 maaşlı korucu ve 25 bin gönüllü korucu bulunuyor. 20 bin korucu ise meslekten emekli olmuş durumda. 

İHD: KORUCULUK KALDIRILMALI

İnsan Hakları Derneği (İHD) 2009’da yayınladığı “Koruculuğun 17 Yıllık Bilançosu” başlıklı raporda koruculuğun kaldırılması gerektiğini söylemişti. Raporda öne çıkanlar şöyleydi:

Sorumlulukları yok: Güvenlik kuvvetleri için belirlenmiş görev, sorumluluklar ve yaptırımlar korucular için öngörülmemiştir. Bu durum başlı başına bir asayiş sorunu haline geldi.

Kürt sorunu: Kürt sorununda şiddet politikasının devamında önemli bir araç olarak geçici köy koruculuğu kullanılmıştır. Kürt sorununda barışçıl politikaların uygulanabilmesi için bu sistemin kaldırılması gerekir.

Şiddet kültürü: Geçici köy korucusu bulunduran köylerde şiddete dayalı bir kültür oluşmuştur. Bu kültürün etkileri giderek Türkiye’ye yayılmaktadır.

Cezasızlık: Devletin uyguladığı cezasızlık politikasından korucular da yararlanmıştır. Suç işleyenlere karşı etkili ve yeterli soruşturma ve kovuşturma yapılamamıştır.

Korucular ötekileşti: Kürtlerin çoğunluğu içerisinde geçici köy korucuları adeta ötekileştirilmiştir. Bu durum ileride ağır travmaların yaşanmasına sebep olabilir.

Köye dönüşe engel: Boşaltılan köylere geri dönüşün önündeki en önemli engellerden biri de geçici köy koruculuğudur. (Bianet, İMC)