İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kanal 7'de yayımlanan "İskele Sancak" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Ala, "paralel yapı"nın darbe hareketine giriştiğini belirterek, kendilerinin kara propaganda ile karşı karşıya olduklarını söyledi.

BİN POLİSİN YERİ DEĞİŞTİRİLDİ

Ala, emniyetteki yer değiştirmelere ilişkin şunları belirtti: "Yer değiştirme denilen şey, aynı il içerisinde bir birimden alıyorsunuz, başka bir birime veriyorsunuz. Bu görevden alma değil, başka bir yere tayin de değil. İstihbarat biriminde ya da organize suçlar biriminde çalışanları, eğer görevlerini kötü kullanma varsa alıp başka bir birime veriyorsunuz. Yer değiştirme 260 bin polis içerisinde. Burada çok az bir oradan söz ettiğimizi bilmeliyiz. Bu yüzde 0,5 yani bu tür problemli olarak değişenler. Ve bunlar geçen yıl da ondan önceki yıl da rutin olarak değişenler de var. Bunlardan şu anda değişenler çok daha az. 260 bin kişilik bir teşkilat içerisinde çeşitli nedenlerle yer değiştirenler hep olagelmiştir. Geçen yıl bu tür değiştirmeye 15 bin kişi tabi tutulmuşken, bu sene henüz bu bin kişiye dahil olmak üzere 5 bin kişi. Bunların bini 17 Aralık ile ilgili. Geri kalanı hiç 17 Aralık olmasa da yapmanız gereken değişiklikler."

"Türkiye'de bürokratik devletten, demokratik devlete geçiş" olduğunu öne süren Ala, "paralel yapı"nın bunu anlayamamış bir ittifak olduğunu savundu. Ala, "Türkiye'ye verdiği zarar büyük ama başarı şansı sıfıra yakın bir yapı" dedi.

DURDURULAN TIR'LAR

Ala, Hatay ve Adana'da durdurulan TIR'larla ilgili "Burada hukuk dışı bir organizasyon tespit edilmiştir" yönündeki açıklamalarının anımsatılması üzerine, soruşturmanın devam ettiğini ve oldukça bir aşama kaydettiğini bildirdi. "Türkiye'yi mücadele ettiği yapılara destek veriyormuş gibi göstermenin tahammül edilebilir bir şey olmadığını" ifade eden Ala, "Böyle işleri devletimizin, milletimizin affetmesi mümkün değil. Mücadele edilen birimin dosyası açılarak bunlarla ilgili ilişki varmış gibi göstermek bir ihanettir. Vatana ihanetin tarifi budur" diye konuştu.

"Böcek soruşturması"na da değinen İçişleri Bakanı Ala, Başbakan Erdoğan'ın çalışma ofisinde dinleme cihazı bulunmasının çok büyük casusluk faaliyeti olduğunu, bu işin hem sorumlusu hem de uygulayıcısı olduğu tespit edilen rütbeli iki polisin yurt dışına gittiğini, soruşturma tamamlandığında uluslararası hukuk sisteminin devreye sokularak gereğinin yapılacağını bildirdi. Ala, bu kişilerin hangi ülkeye gittiğini bildiklerini söyledi. Bakan Ala, Başbakanın dinlenmesi işini yapanların ihanet şebekesinin üyeleri olduğunu kaydetti.

MİT'E SINIRSIZ YETKİ


MİT Yasası'nda öngörülen düzenlemeyle TBMM'nin gelişmiş ülkelerde olduğu gibi teşkilatın ne yapıp yapmayacağına karar vermesini hedeflediklerini belirten Ala, "Bunlar olumsuz değil olumlu şeyler. Her şey yasa içerisinde olsun. Meclis ne yapılıp ne yapılmayacağına karar versin" diye konuştu.

"Devletin bazı kurumlarının olması gerektiği yerde bulunmadığını ama olmaması gerektiği yerde olduğunu" söyleyen Ala, bunun bir düzene sokulması gerekliliğinin ortaya çıktığını ifade etti. Bakan Ala, yeni yasayla MİT'in "sınırsız ama muğlak etkiden sınırlı ama berrak" bir yetkiye sahip olacağını bildirdi. (ETHA)