AKP ve MHP'nin ortak hazırladığı TBMM İçtüzüğü'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif, TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi.

Komisyon, AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop başkanlığında toplandı.

Müzakerelere, teklifin, "Meclisten geçici çıkarma cezasını" düzenleyen 15. maddesinden devam edildi. AKP ve MHP milletvekillerinin imzasıyla maddeye ilişkin değişiklik önergesi verildi.

Görüşmelerde söz alan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, parti olarak idari yapıya ilişkin önerilerinin sır olmadığını, yerinden yönetimi ve çoğulculuğu savunan bir parti olduklarını söyledi.

Beştaş, "Bu içtüzük değişikliği teklifiyle bize, 'Darbeci generallerin iradesini biz gelecek nesillere koruyarak devam edeceğiz" diyorsunuz. Bunu reddediyoruz. Biz darbeci generallerin iradesine sahip çıkmıyoruz" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise önergeyle yapılan değişiklikte "tahkir ve tezyif" yerine "hakaret ve sövmek" denildiğini kaydetti. Altay, teklifte yer alan Türk milleti kavramını kana, kafatasına, ırka dayalı olmayan bir kavram olarak değerlendirdiğini ve bunu not düşmek için söylediğini belirtti.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, çok zorlama yorumlardan kaçınmak gerektiğini belirterek, tartışmaların hükümlerin muğlaklığından değil zorlama yorumlardan kaynaklandığını söyledi. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise komisyon toplantısına Şanlıurfaspor’un formasını giyerek katıldı.

Sporun temel amacının insanın beden ve ruh sağlığını geliştirmek, idaresini güçlü kılmak ile toplumda barış, kardeşlik ve dayanışma duygusunu yaygın hale getirmek olduğunu anlatan Tanal, Şanlıurfaspor’un formasıyla huzurunuzdayım.

Şanlıurfaspor’un şike yoluyla birinci ligden düşürülmesi toplumdaki barış, kardeşlik ve dayanışma duygusunu zedelemiştir. Şike yoluyla müsabakanın sonucu değiştirilmiştir. Dürüst oynamak ve yarışmak ilkesi ihlal edilmiştir" diye konuştu.

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, dün yapılan görüşmelerin ardından maddede bir değişiklik beklediklerini ancak yapılan değişikliğin tartışmaları ve sorunları ortadan kaldırmadığını belirtti. Görüşmelerin ardından değişiklik önergesi ve teklifin 15. maddesi kabul edildi. Önergeyle yapılan değişiklikle birlikte müzakerelerin ardından teklifin 15. maddesi kabul edildi.

MADDE NELER GETİRİYOR?

İçtüzüğün, "Meclisten geçici çıkarma cezası" başlığı altındaki bölümü, "Görüşmeler sırasında cumhurbaşkanına, TBMM'ye, başkanına, başkanlık divanına, başkanlık görevini yerine getiren başkanvekiline, milletvekiline, Türk milletinin tarihine ve ortak geçmişine, Anayasa'nın ilk dört maddesinde çerçevesi çizilen anayasal düzene hakaret etmek ve sövmek, Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü esasında Anayasa'da düzenlenen idari yapısına aykırı tanımlamalar yapmak" şeklinde düzenleniyor.

Ayrıca, fiili saldırıda bulunmak ile TBMM Genel Kurulu ve komisyonlara silahlı olarak girmek de Meclisten geçici çıkarma cezası gerekçeleri arasına alınıyor.

İÇ TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ

Teklif, Danışma Kurulu önerileri üzerinde görüşme yapılmayacağı hükmünü getiriyor.

Grup önerileri üzerinde her parti grubuna tanınan 10'ar dakikalık konuşma hakkı teklifle kaldırılıyor. Danışma Kurulunun oy birliğiyle karar alamadığı ve siyasi parti gruplarının önerilerini ayrı ayrı Genel Kurula getirdikleri durumlarda, öneriyi veren gruptan bir milletvekili 5 dakikayı geçmemek üzere önerinin gerekçesini açıklayacak. Açıklamanın ardından, diğer gruplardan birer milletvekiline de isterlerse 3'er dakika söz verilecek.

İç Tüzük'te belirlenen süre içerisinde komisyonda gündeme alınmayan tasarı ve tekliflerin, hükümetin veya teklif sahibinin gündeme alınma talebine ilişkin de düzenleme yapılıyor. Bu kapsamdaki doğrudan gündeme alma önerisinin üzerine komisyon, hükümet ve teklif sahibi beşer dakikayı geçmemek üzere söz alabilecek. Genel Kurul işaret oyuyla karar verecek.

Bu istemler, her hafta salı günü ayrı bir siyasi parti grubundan bir milletvekili tarafından yerine getirilmek kaydıyla bir tane olmak üzere işleme alınacak. Bir milletvekili bir yasama yılında bu kapsamda bir defadan fazla istemde bulunamayacak.

ÇALIŞMA SAATLERİ

Teklif, TBMM Genel Kurulu'nun çalışma saatlerini yeniden düzenleniyor.

Salı, çarşamba ve perşembe günleri 15.00-19.00 saatlerinde çalışan Genel Kurul'un, teklifle salı günleri saat 15.00'ten 21.00'e, çarşamba ve perşembe günleri saat 14.00'ten 21.00'e kadar çalışması öngörülüyor.

TBMM aracılığıyla yapılacak TV yayınında, önemli ve özel haller saklı kalmak kaydıyla bu toplantı günleri ve saatleri esas alınacak.

FRAK ZORUNLULUĞU KALKIYOR

Teklifle, Başkanlık kürsüsünde bulunan Başkanın frak giyme zorunluluğu kalkıyor. Başkanlık kürsüsünde Başkan ve görevli katip üyeler, koyu renk elbise giyecekler. Genel Kurul'daki milletvekilleri, bakanlar, TBMM idari teşkilat memurları ve diğer kamu personelinden erkekler, ceket ile pantolon giyecek ve kravat takacak; kadınlar ise ceket ve etek veya ceket ve pantolon giyecek.

Görevlilerin kıyafeti ise Başkanlık Divanınca tespit edilecek.

YOKLAMA TALEBİ

Mevcut İç Tüzüğün yoklamaya ilişkin maddesi de değiştiriliyor. Başkan birleşimi açarken tereddüde düşerse yoklama yapacak.

Teklif, milletvekillerinin, Genel Kurul'da tasarı ve tekliflerin maddeleri ile verilen önergeler üzerinde yoklama isteminde bulunmasını kaldırıyor. En az 20 milletvekili, ayağa kalkarak veya önerge vererek, görüşmeye tabi tezkerelerin oylanması ile kanunların maddelerine geçilmesi ve tümünün oylanmasında, işaretle oylamaya geçilirken yoklama isteyebilecek.

Yoklama, elektronik oy düğmelerine basmak veya imzalı pusula vermek suretiyle yapılacak. Oturumu yöneten Başkan ve Divan üyeleri toplantı yeter sayısına dahil edilecek. Yoklama sonucunda, üye tamsayısının en az üçte birinin mevcut olmadığı anlaşılırsa, oturum en geç bir saat sonrasına ertelenebilecek. Bu oturumda da toplantı yeter sayısı yoksa birleşim kapatılacak.