Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Erivan’a ilettiği Çanakkale Savaşı’nı anma törenlerine davete 2’nci kez “Hayır” yanıtı verdi. Sarkisyan, “Bu daveti dar görüşlü, boş ve alaycı hamle olarak değerlendiriyorum” ifadelerini kullandı. (Habere Git)

Sarkisyan’ın sözlerine yanıt niteliğinde bir açıklamada bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Sarkisyan'ın, Sayın Cumhurbaşkanımızın Ermenistan'a yönelik davetini hedef alan, diplomatik teamüllere aykırı ifadelerinin kabul edilmesi mümkün değildir. Sayın Sarkisyan'ın bir devlet adamının ağzına yakışmayacak ifadelerini aynen iade ediyoruz" dedi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın 29 Ocak 2015'te Erivan'da "100. Yıldönümü Etkinliklerinin Eşgüdümüne Dair Devlet Komisyonu" toplantısında, Çanakkale Savaşı Anma Törenlerine Ermenistan'ın davet edilmesiyle ilgili açıklamasının da "bu talihsiz tutumun yeni bir tezahürü olduğunu" savunan Kalın, "Sayın Cumhurbaşkanımızın Ermenistan'a yönelik davetini hedef alan, diplomatik teamüllere aykırı bu ifadelerin kabul edilmesi mümkün değildir. Sayın Sarkisyan'ın bir devlet adamının ağzına yakışmayacak ifadelerini aynen iade ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, tarihe tek taraflı bakışın istismarcı siyaset politikalarıyla manipüle edilmesine yönelik tüm girişimlerin karşısında durmaya devam edecektir. Türkiye ve Ermenistan'ın ortak tarihini ilgilendiren bu dönemin tarihçilerce incelenebilmesi için Sayın Cumhurbaşkanımız 2005 yılında 'Ortak Tarih Komisyonu' kurulması çağrısında bulunmuş, 2009'da Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesinin önünü açacak olan protokollerin imzalanmasını sağlamıştır. Aynı yapıcı ve barışçıl tutumun devamı olarak bir ilke imza atmış ve 23 Nisan 2014 tarihinde tüm Ermenilere seslenen bir taziye mesajı yayınlamıştır.

Bu cesur ve ezber bozan adımlarla 1915'in acısını istismara dayanan politikalara karşı net bir tavır konulmuştur. Fakat Ermenistan, Türkiye'nin attığı bu adımları her defasında karşılıksız bırakmıştır. Ermenistan yönetimi ne 1915 olaylarının siyasi hesaplardan uzak ve adil bir tarih perspektifinden ele alınmasına ne de Yukarı Karabağ'ın işgaline son vererek Türkiye ve Azerbaycan ile ilişkilerini normalleştirmeye ve bölgede barış ve istikrarın tesis edilmesine yanaşmaktadır. Bu tavır, herkesten ve her şeyden önce Ermenistan'a ve Ermenilere zarar vermektedir."