Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Bağdat'taki yabancı misyon ve Büyükelçileri ile görüştü.

Görüşmede, Türkiye hakkında konuşan İbadi, "Türklerin, Irak'a yönelik tutumları ve özellikle olayları tırmandırması konusunda iyimser değilim. Irak'ın egemenliğini ihlal etmeleri konusunda da ileri gitmemeleri için uyarıyoruz’’ dedi.

“TÜRKİYE, SADDAM HÜSEYİN'İN POLİTİKASINI BENİMSEMİŞ”

İbadi, “Türkiye iç sorunlarını dışarıya taşımak için Saddam Hüseyin'in politikasını benimsemiştir. Türk askerinin Irak topraklarında bulunmasına resmi olarak izin vermedik. Irak'ın egemenliğine saygı göstermelerini ve ülkenin kuzeyinden askerlerini derhal çekmesini talep ettik. Türk askerlerinin bölgede kalması, iki ülkenin tarihi ilişkilerine zarar verecektir’’ diye konuştu.

ERDOĞAN'A ASİMİLASYON YANITI

İbadi, “Erdoğan, Irak Kürtlerinin asimilasyona maruz kaldığını söylüyor. Peki, siz Türkiye Kürtlerine askeri ve siyasi haklarını verdiniz mi, soruyorum?’’ ifadesini kullandı.

ERDOĞAN "KALİTEMDE DEĞİLSİN" DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Irak'taki Türk askeri varlığına yönelik eleştirilerini sürdüren Irak Başbakanı İbadi'ye, "Sen benim zaten muhatabım değilsin, seviyemde değilsin, kıratımda değilsin, kalitemde değilsin. Biz bildiğimizi okuyacağız, bunu böyle bilesin. Önce haddini bil" demişti. Erdoğan'ın bu sözleri sosyal medyada yoğun eleştiriler almış, İbadi'nin İngiltere Manchester Üniversitesi'nde elektronik mühendisliğinde doktora yaptığı bilgisi paylaşılmıştı.