AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, AKP Merkez Karar ve Yürütme Kurulu (MKYK) toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunarak, soruları yanıtladı.

Bazı milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunun toplantıda özel bir gündem maddesiyle ele alınmadığını, ancak bazı MKYK üyelerinin bu konudaki görüşlerini aktardığını ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

"Dokunulmazlıkların kaldırılması veyahut bazı milletvekillerinin atılı suçlardan dolayı yargılama yolunun açılmasıyla ilgili olarak kişiye özel, partiye özel, kişiye ve partiye mahsus bir düzenleme yapmak ve böyle bir hareket tarzı içerisinde olmak gibi bir niyetimiz yoktur.

Özellikle PKK'lı militanlarla kucaklaşan 10 BDP milletvekiline mahsus bir uygulama söz konusu olmayacaktır. İlkeler, prensipler çerçevesinde mesele ele alınacaktır.

Oransal olarak hakkında en az dosya bulunan parti AK Parti'dir. Bizim 326 milletvekilimiz var ama yanılmıyorsam 60 kadar dosya var. CHP'nin 135 milletvekili var ama hakkında 135 dosyası var. MHP toplam 50 küsur milletvekili var, neredeyse AK Parti'ye yakın onların da dosyası var."

Çelik, hangi suçların dokunulmazlık kaldırılmasının kapsamına gireceğinin tespit edilmesinin teferruat olacağını ifade ederek, TBMM Karma Komisyonu'nun yargılayıcı olmayacağını, yargılayıp yargılanmaması gerektiğine, TBMM Genel Kurulu'na indirilip, indirilmemesi gerektiğine karar vereceğini vurguladı. (etha)